Jeśli chcecie wzorować się na klasycznym przepisie na „żydowski kawior”, do masy na kotlety z wątróbki możecie dodatkowo dodać „smalec” z kurczaka (z wytopionych resztek i skórek). Sprawia on, że masa jest wilgotna i ma puszystą konsystencję. Podobnie zadziała przy gotowych kotletach: będą one miękkie i wilgotne w środku. Jeśli nie macie czasu lub ochoty go przygotowywać, możecie też wykorzystać podany w przepisie żółty ser lub inny tłuszcz, a zwiąże on masę i pozwoli zachować potrawie soczystość.
Sól podaną w przepisie dodajcie koniecznie do cebuli, nie do masy mięsnej. Dodana do wątróbki, może sprawić, że baza po usmażeniu stanie się twarda jak podeszwa. Nie rozdrabniajcie też wątróbki w malakserze – wystarczy posiekać ją nożem. Masa z grudkami i kawałeczkami wątróbki będzie smaczniejsza niż całkowicie gładka.
Siekane kotlety z wątróbki – przepis
A oto wszystkie składniki:
- 600 g dowolnej wątróbki
- 4 łyżki tartego żółtego sera o łagodnym smaku (np. gouda, emmentaler lub radamer)
- 2 całe jajka
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy do podsmażenia cebuli
- 3/4 łyżeczki soli (lub mniej/więcej - do smaku)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- dowolny tłuszcz do smażenia kotlecików
Opcjonalnie, do podania lub do masy na kotlety: siekana zielenina (pietruszka, koperek lub szczypiorek). Można ją pominąć.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę lub drobno posiekajcie.
- Wlejcie na patelnię tłuszcz i podgrzejcie go na małym ogniu. Patelnia powinna być mocno rozgrzana, ale jeszcze nie dymiąca.
- Przełóżcie cebulę na patelnię i podsmażcie, aż się zeszkli. Posólcie do smaku ile chcecie, jednak weźcie pod uwagę, że masy na kotlety nie będziemy już dosalać.
- Odstawcie do przestygnięcia.
- Posiekajcie drobno wątróbkę, przełóżcie do miski.
- Do mięsa dodajcie przestudzoną cebulkę (może być letnia, ale nie powinna być gorąca - inaczej „zaparzy” mięso). Dokładnie wymieszajcie.
- Wbijcie do masy całe jajka, wymieszajcie. Dodajcie starty na grubszych oczkach ser i doprawcie resztą przypraw. Starannie wymieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie tłuszcz do smażenia kotlecików.
- Wykładajcie łyżką niewielkie kotlety (po 3-4 na 1 smażenie) i nadajcie im okrągły kształt.
- Smażcie po 2-3 minuty z każdej strony - kiedy zrumienią się od spodu, zmieńcie stronę i dosmażcie je z drugiej strony.
Z czym podawać siekane kotlety z wątróbki?
Poprawnie przygotowane kotlety z wątróbki będą miękkie i soczyste. Są przepyszne na gorąco, z puree ziemniaczanym oraz surówką lub sałatką i zimnym sosem, np.:
- sosem tatarskim
- sosem ziołowym na jogurcie z odrobiną majonezu
- sosem czosnkowym
- sosem bakłażanowym
- sosem z cukinii lub paprykowo-pomidorowym.
Możecie je też podać z którymś z sosów bałkańskich, np. lutenicą lub pindżurem i ryżem. Wypróbujcie je też z młodą kapustą małosolną lub ogórkami małosolnymi. Do podania i by dodać im nieco „urody”, dobrze będzie posypać je dodatkowo zieleniną. Nadają się również na zimno, do zapakowania na piknik lub do pudełka do szkoły lub pracy.
Komentarze