Jeśli chcecie wzorować się na klasycznym przepisie na „żydowski kawior”, do masy na kotlety z wątróbki możecie dodatkowo dodać „smalec” z kurczaka (z wytopionych resztek i skórek). Sprawia on, że masa jest wilgotna i ma puszystą konsystencję. Podobnie zadziała przy gotowych kotletach: będą one miękkie i wilgotne w środku. Jeśli nie macie czasu lub ochoty go przygotowywać, możecie też wykorzystać podany w przepisie żółty ser lub inny tłuszcz, a zwiąże on masę i pozwoli zachować potrawie soczystość.

Sól podaną w przepisie dodajcie koniecznie do cebuli, nie do masy mięsnej. Dodana do wątróbki, może sprawić, że baza po usmażeniu stanie się twarda jak podeszwa. Nie rozdrabniajcie też wątróbki w malakserze – wystarczy posiekać ją nożem. Masa z grudkami i kawałeczkami wątróbki będzie smaczniejsza niż całkowicie gładka. 

Siekane kotlety z wątróbki – przepis 

A oto wszystkie składniki:

  • 600 g dowolnej wątróbki
  • 4 łyżki tartego żółtego sera o łagodnym smaku (np. gouda, emmentaler lub radamer)
  • 2 całe jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy do podsmażenia cebuli
  • 3/4 łyżeczki soli (lub mniej/więcej - do smaku)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • dowolny tłuszcz do smażenia kotlecików

Opcjonalnie, do podania lub do masy na kotlety: siekana zielenina (pietruszka, koperek lub szczypiorek). Można ją pominąć. 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę lub drobno posiekajcie.
  2. Wlejcie na patelnię tłuszcz i podgrzejcie go na małym ogniu. Patelnia powinna być mocno rozgrzana, ale jeszcze nie dymiąca. 
  3. Przełóżcie cebulę na patelnię i podsmażcie, aż się zeszkli. Posólcie do smaku ile chcecie, jednak weźcie pod uwagę, że masy na kotlety nie będziemy już dosalać.
  4. Odstawcie do przestygnięcia.
  5. Posiekajcie drobno wątróbkę, przełóżcie do miski. 
  6. Do mięsa dodajcie przestudzoną cebulkę (może być letnia, ale nie powinna być gorąca - inaczej „zaparzy” mięso). Dokładnie wymieszajcie.
  7. Wbijcie do masy całe jajka, wymieszajcie. Dodajcie starty na grubszych oczkach ser i doprawcie resztą przypraw. Starannie wymieszajcie. 
  8. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz do smażenia kotlecików. 
  9. Wykładajcie łyżką niewielkie kotlety (po 3-4 na 1 smażenie) i nadajcie im okrągły kształt. 
  10. Smażcie po 2-3 minuty z każdej strony - kiedy zrumienią się od spodu, zmieńcie stronę i dosmażcie je z drugiej strony.

Z czym podawać siekane kotlety z wątróbki?

Poprawnie przygotowane kotlety z wątróbki będą miękkie i soczyste. Są przepyszne na gorąco, z puree ziemniaczanym oraz surówką lub sałatką i zimnym sosem, np.:

  • sosem tatarskim
  • sosem ziołowym na jogurcie z odrobiną majonezu
  • sosem czosnkowym
  • sosem bakłażanowym
  • sosem z cukinii lub paprykowo-pomidorowym.

Możecie je też podać z którymś z sosów bałkańskich, np. lutenicą lub pindżurem i ryżem. Wypróbujcie je też z młodą kapustą małosolną lub ogórkami małosolnymi. Do podania i by dodać im nieco „urody”, dobrze będzie posypać je dodatkowo zieleniną. Nadają się również na zimno, do zapakowania na piknik lub do pudełka do szkoły lub pracy.