Botwinka to tuż obok młodych ziemniaczków, kulinarne symbole wiosny w Polsce. Czekają na nie wszyscy. Niektórzy do tej listy dopisują jeszcze wczesny rabarbar, ale wielu kręci na niego nosem, czekając na słodszy i bardziej dojrzały. Młode buraczki są słodkie, delikatne i do schrupania w całości, na surowo. Od liści przez łodygi do malutkich jeszcze bulw. Doskonale spisuje się nie tylko w chłodniku z botwinki, ale też w surówce. Najsmaczniejsza będzie, jeśli wszystkie składniki dość drobno i cienko pokroicie. Niewielkie kawałki szybciej przejdą sosem. Co pysznego można zrobić z 1 pęczka botwinki? 

Co można zrobić z botwiny? 

Botwinka nadaje się nie tylko na zupę buraczkową na ciepło czy też chłodnik. Możecie ją też udusić lub obsmażyć z czosnkiem, jak szpinak. Z botwinki zrobicie też pyszne, wiosenne kiszonki, które urozmaicą wasze sałatki, surówki czy kanapki i zimowy, dość monotonny jadłospis, już na zimę 2024. Kiszoną botwinkę zrobicie niemal identycznie, jak kiszone ogórki. Nie dodawajcie do niej tylko ziela angielskiego i liścia laurowego. Takie przyprawy mogłyby za bardzo zdominować jej smak. Czosnek, korzeń chrzanu, koper i solanka w zupełności wystarczą. 

Innym ciekawym pomysłem na botwinkę jest letnia sałatka z botwinką. Połączcie ją z czerwoną cebulą, serem bałkańskim lub serem feta i pomidorkami. Do tego będzie pasować sos musztardowy z miodem, sokiem z cytryny, odrobiną oliwy i ziołami. 

Botwinka pasuje również do jajek na twardo i szynki. Sprawdźcie np. sałatkę z botwinki z jajkiem i serem feta. W innym prostym wariancie świetnie łączy się z młodą marchewką, rzodkiewką i koperkiem. Koperek to jeden z najlepszych przyjaciół buraczków, zarówno starych, jak i młodych. Orzeźwiający, słodko-kwaśny sos winegret z musztardą francuską robiliście już na pewno wcześniej do różnych sałat. 

Surówka z botwiny - przepis

Składniki na surówkę:

  • 1 pęczek botwinki wraz z liśćmi
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 niewielki pęczek koperku

Składniki na sos: 

  • 3 i 1/2 łyżki oliwy
  • 3 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) lub stołowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru lub płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie i osuszcie wszystkie warzywa. Posiekajcie drobno botwinkę wraz z łodygami i liśćmi. Buraczki obierzcie i posiekajcie w cienkie plasterki. Jeśli buraczki są niewielkie, pokrójcie wszystkie. Przy bardziej wyrośniętych, dodajcie 2 sztuki. Rzodkiewkę pokrójcie w cienkie plasterki.
  2. Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na dużych oczkach tarki. Posiekajcie drobno koperek. 
  3. Wymieszajcie wszystkie warzywa w misce i zróbcie sos: wymieszajcie w miseczce sok z cytryny, miód lub cukier i musztardę, wyciśnijcie do środka czosnek przez praskę. Niewielkim strumieniem wlewajcie oliwę, jednocześnie mieszając. Sos powinien mieć konsystencję gładkiej emulsji. Zalejcie surówkę i dokładnie wymieszajcie.

Podawajcie od razu lub przykryjcie i odstawcie na ok. pół godziny do lodówki, by składniki się przegryzły.