Popularny przysmak naszej młodości, stołówek i barów szybkiej obsługi miał zawsze wielu miłośników, ale i przeciwników. Tymczasem warto co jakiś czas jeść ten rodzaj mięsa ze względu na ogromną zawartość witaminy A, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego) oraz bardzo dużych ilości łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia, magnezu i białka. Ponieważ zawiera ono jednak przy tym sporo cholesterolu (355 mg w 100 g), jedzcie je zamiennie z innym chudym mięsem, np. filetami z kurczaka i rybami.
O czym pamiętać, smażąc podroby?
Kotlety z wątróbki drobiowej wydają się być wymagające. Tak naprawdę jednak wystarczy zastosować zaledwie kilka zasad, by wyszły pyszne, a nawet bliźniaczo podobne do mielonych. Jeśli chcecie złagodzić smak wątróbki (i pozbyć się ewentualnej goryczki), po umyciu i usunięciu błon wymoczcie mięso przez 2-3 godziny w mleku, w lodówce. Ten zabieg pomoże wam również uniknąć twardnienia mięsa podczas smażenia. Nie sólcie wątróbki podczas pierwszego obsmażania - dlaczego? Zbyt wcześnie posolone mięso stwardnieje i stanie się suche. Soli użyjcie dopiero podczas przyprawiania zmielonej masy na kotlety.
Podczas pierwszego smażenia nie nakłuwajcie wątróbki widelcem - lubi ona pryskać. Kotlety mielone z wątróbki smażcie krótko i na dobrze rozgrzanej patelni. Im dłużej będziecie ją trzymać na patelni, tym większe ryzyko, że zamiast wilgotnych kotlecików przypominających mielone, otrzymacie twardą „podeszwę”.
Kotlety z wątróbki drobiowej a'la mielone - przepis
Składniki:
- 700 g wątróbki drobiowej
- 4 bułki pszenne
- 3 jajka
- 3 duże cebule (ok. 100 g)
- 200 g bułki tartej (1 i 1/3 szklanki)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 ml oleju rzepakowego do smażenia kotletów
- do smaku: sól, pieprz
- dodatkowe przyprawy według upodobań: oregano, czosnek granulowany, majeranek, papryka mielona chili, papryka mielona słodka, cząber*
*Możecie też użyć zestawu przypraw, którego zwykle używacie do klasycznych kotletów mielonych. Dzięki niemu wysmażone kotlety mielone z wątróbki będą przypominać prawdziwe mielone nie tylko z wyglądu, ale także w smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyjcie wątróbkę i usuńcie z niej błony.
- Obierzcie i pokrójcie cebulę w kostkę.
- Namoczcie bułki w mleku.
- Na patelni rozgrzejcie trochę oleju rzepakowego, wrzućcie wątróbkę i smażcie ok. 7-10 minut. Nie sólcie w tym momencie.
- Wystudźcie mięso i umieśćcie je w malakserze lub blenderze. Jeśli go nie macie, możecie wątróbkę bardzo drobno posiekać.
- Dodajcie do masy mięsnej odciśniętą z mleka bułkę, jajka, sól, pieprz i przyprawy, wymieszajcie i spróbujcie. W razie potrzeby dodajcie więcej przypraw.
- Nawilżonymi wodą dłońmi uformujcie kotlety i opanierujcie je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzejcie dobrze olej rzepakowy i smażcie kotlety z wątróbki drobiowej z obydwu stron, aż będą rumiane - będzie to zaledwie kilka minut.
- Podawajcie je z ziemniaczanym purée i surówką z pomidora i ogórka. Smak kotlecików świetnie podkreśli również surówka z kapusty kiszonej lub kiszone ogórki.
Komentarze