Jakie klopsiki lubicie najbardziej? Od zawsze i na zawsze będę mieć sentyment do klopsików w sosie pieczarkowym z ryżem. Bardzo lubię też klopsiki w sosie pomidorowym, szczególnie podane po włosku, ze spaghetti. Od dziecka miło wspominam też klopsiki rybne w zalewie octowej, które robiła moja mama, ale ten przepis powtarzam rzadko - nie lubię octowego zapaszku w domu (trudno go wywietrzyć). Wiosną odświeżam przepis na klopsy wieprzowe. Do mięsa dodaję 2 wyjątkowe składniki. 1 z nich jest dostępny przez cały rok, a drugi tylko teraz. Moja rodzina zwykle kręci nosem na te wiosenne liście, ale w klopsikach przestają one być przeszkodą. Zawartość talerza znika błyskawicznie, aż miło patrzeć. 

Jak zrobić wiosenne, lekkie klopsiki?

Sezonowe klopsiki robię na bazie mięsa wieprzowego. Jest ono dość tłuste i trzeba tę tłustość czymś przełamać - najlepiej czymś pikantnym lub kwaśnym. Takim dodatkiem jest świeży szczaw, który właśnie pojawił się na bazarkach. Jeśli za nim nie przepadacie, możecie też zamienić go na czosnek niedźwiedzi lub świeży szpinak. Aby jednak nie było zbyt kwaśno, równoważę smaki cebulą cukrową. Znajduje się ona zarówno w mięsie, jak i w klopsikach. Po przesmażeniu robi się przyjemnie słodka.

Smak dania balansuje też delikatna kasza, która znajduje się w masie mięsnej. Przygotowuję klopsiki z kaszą bulgur, ale zamiast niej możecie też użyć orkiszowej, owsianej, jęczmiennej, a nawet kuskusu. Tego ostatniego nie trzeba nawet gotować. Bazą do sosu jest śmietana kremówka, która w miarę smażenia przyjemnie gęstnieje i łagodzi ewentualny kwasek i ostrość, jeśli przez przypadek sypnie wam się za dużo przypraw lub wkroicie nieco za dużo ostrej papryczki.

Klopsiki z kaszą bulgur i szczawiem - przepis

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g suchej kaszy bulgur
  • 1 jajko
  • 2-3 garści liści szczawiu
  • 1 nieduża cebula cukrowa
  • po 1/2 łyżeczki majeranku, oregano, bazylii oraz mielonej słodkiej i ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików.

Składniki na sos:

  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili (bez nasion lub z nimi, jeśli wolicie pikantne dania. Można pominąć)
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia i koperek do posypania gotowego dania. 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie kaszę bulgur zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i wystudźcie.
  2. Posiekajcie drobno szczaw.
  3. Gdy kasza się gotuje, zacznijcie robić sos: rozgrzejcie na patelni olej. Posiekajcie cebulę w kostkę i zeszklijcie.
  4. Wyciśnijcie do cebuli czosnek, dodajcie (opcjonalnie) posiekane chili i przesmażcie, mieszając, aż czosnek zacznie pachnieć.
  5. Dodajcie do cebuli z czosnkiem szczaw i przesmażcie mieszając, aż listki zwiędną. Zalejcie bulionem i zagotujcie. 
  6. Do kubeczka ze śmietanką wlejcie ok. 2 łyżki bulionu z patelni, wymieszajcie i wlejcie z powrotem na patelnię. 
  7. Zmniejszcie gaz do minimum i zredukujcie sos.
  8. Gdy sos się gotuje i redukuje, zróbcie masę na klopsiki: przełóżcie do miski mięso mielone z wystudzoną kaszą, posiekanym drobno szczawiem i cebulą. Wbijcie do środka jajko, dodajcie przyprawy i wyróbcie. W razie potrzeby, po wyrobieniu na jednolitą masę doprawcie dodatkowo solą lub pieprzem. 
  9. Uformujcie z masy średniej wielkości kuleczki i obtoczcie je w mące. 
  10. Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie klopsiki na średnim ogniu, aż z obu stron będą rumiane. 
  11. Podzielcie klopsiki między talerze, polejcie sosem i posypcie koperkiem.

Klopsiki z mięsa mielonego w sosie pasują do prostej sałatki z ogórków i ewentualnie purée ziemniaczanego.