Do dań z wątróbki drobiowej idealnie pasuje cebula, ale można ją też przyrządzać z innymi warzywami, np. papryką, marchewką, bakłażanem, pieczarkami, a także z grzybami leśnymi. Z owoców najczęściej dodaje się do podrobów kwaskowate jabłka lub gruszki. Możecie też natrafić na przepisy z jabłkiem i rabarbarem. Ja w sezonie jesiennym smażę wątróbkę z dojrzałymi węgierkami i doprawiam ją po swojemu, żeby zaokrąglić smak oraz aromat potrawy. Wychodzi palce lizać. Zawsze pamiętam o kilku ważnych zasadach, dotyczących przyrządzania wątróbki.
Co zrobić, żeby wątróbka była miękka i smaczna?
Zanim zabierzemy się za szykowanie naszego obiadu, wątróbkę trzeba wymoczyć w mleku lub wodzie z sokiem z cytryny (1 l wody mieszamy z sokiem z 1/2 cytryny). Dzięki temu finalnie potrawa nie będzie gorzka. Ja namaczam mięso przez ok. 1 godzinę. Potem osuszam je dokładnie ręcznikami papierowymi, żeby pozbawić wątróbkę nadmiaru wody, przez który mogłaby pryskać na patelni.
Kolejną istotną rzeczą jest smażenie wątróbki na średnim bądź mocnym płomieniu i krótko. Podczas obróbki nie przewracam za często mięsa – dopiero, gdy usmaży się z 1 strony, przewracam je na drugą. To sprawia, że pory mięsa szybko się zamykają, a danie w środku idealnie dochodzi, jest soczyste, delikatne i mięciutkie.
Oprócz tego pamiętam zawsze, żeby oprószyć wątróbkę solą dopiero po zdjęciu jej z patelni. Inaczej potrawa będzie sucha i gumowata. Pozostałe przyprawy dodaję w czasie duszenia mięsa, ale sól – tylko do gotowego, gorącego dania.
Wątróbka ze śliwkami i czerwoną cebulą - przepis
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1/2 l mleka
- 1 duża czerwona cebula
- 30 dag dojrzałych śliwek węgierek
- duża szczypta cynamonu
- duża szczypta chili w proszku
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalnie: garść ziaren sezamu, uprażonych krótko na suchej patelni.
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę umyjcie, oczyśćcie z białych błon, osuszcie ręcznikiem papierowym, przekrójcie na pół;
- Wymoczcie kawałki wątróbki w mleku przez ok. godzinę. Po tym czasie osuszcie mięso dokładnie papierowymi ręcznikami;
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra;
- Śliwki umyjcie, wydrylujcie, przekrójcie na ćwiartki;
- Pokrojoną cebulę wrzućcie na patelnię z rozgrzanym olejem, smażcie krótko;
- Cząstki śliwek dorzućcie do zeszklonej cebuli;
- Duście cebulę ze śliwkami kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli owoce nie puszczą zbyt wiele soku, dodajcie nieco wody i na chwilę przykryjcie patelnię, by śliwki zmiękły;
- Po chwili zdejmijcie pokrywkę i posypcie całość sporą szczyptą cynamonu oraz chili, wymieszajcie. Zdejmijcie z patelni;
- Na tej samej patelni rozgrzejcie nową porcję oleju i usmażcie na nim wątróbkę z obu stron na mocnym ogniu. Krótko, bez częstego obracania mięsa;
- Do podsmażonej wątróbki dodajcie cebulę ze śliwkami i całość podgrzewajcie razem jeszcze przez ok. 2 minuty;
- Na sam koniec potrawę przyprawcie do smaku solą i dokładnie wymieszajcie.
Gotowe danie zwykle posypuję jeszcze uprażonymi ziarnami sezamu, ale nie jest to konieczne. Duszoną wątróbkę ze śliwkami podaję z tłuczonymi ziemniakami i prostą surówką z buraczków albo sałatką z czerwonej kapusty.
Komentarze