Do dań z wątróbki drobiowej idealnie pasuje cebula, ale można ją też przyrządzać z innymi warzywami, np. papryką, marchewką, bakłażanem, pieczarkami, a także z grzybami leśnymi. Z owoców najczęściej dodaje się do podrobów kwaskowate jabłka lub gruszki. Możecie też natrafić na przepisy z jabłkiem i rabarbarem. Ja w sezonie jesiennym smażę wątróbkę z dojrzałymi węgierkami i doprawiam ją po swojemu, żeby zaokrąglić smak oraz aromat potrawy. Wychodzi palce lizać. Zawsze pamiętam o kilku ważnych zasadach, dotyczących przyrządzania wątróbki

Co zrobić, żeby wątróbka była miękka i smaczna?

Zanim zabierzemy się za szykowanie naszego obiadu, wątróbkę trzeba wymoczyć w mleku lub wodzie z sokiem z cytryny (1 l wody mieszamy z sokiem z 1/2 cytryny). Dzięki temu finalnie potrawa nie będzie gorzka. Ja namaczam mięso przez ok. 1 godzinę. Potem osuszam je dokładnie ręcznikami papierowymi, żeby pozbawić wątróbkę nadmiaru wody, przez który mogłaby pryskać na patelni. 

Kolejną istotną rzeczą jest smażenie wątróbki na średnim bądź mocnym płomieniu i krótko. Podczas obróbki nie przewracam za często mięsa – dopiero, gdy usmaży się z 1 strony, przewracam je na drugą. To sprawia, że pory mięsa szybko się zamykają, a danie w środku idealnie dochodzi, jest soczyste, delikatne i mięciutkie. 

Oprócz tego pamiętam zawsze, żeby oprószyć wątróbkę solą dopiero po zdjęciu jej z patelni. Inaczej potrawa będzie sucha i gumowata. Pozostałe przyprawy dodaję w czasie duszenia mięsa, ale sól – tylko do gotowego, gorącego dania. 

Wątróbka ze śliwkami i czerwoną cebulą - przepis 

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 500 g wątróbki drobiowej 
  • 1/2 l mleka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 30 dag dojrzałych śliwek węgierek
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta chili w proszku
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Opcjonalnie: garść ziaren sezamu, uprażonych krótko na suchej patelni. 

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę umyjcie, oczyśćcie z białych błon, osuszcie ręcznikiem papierowym, przekrójcie na pół;
  2. Wymoczcie kawałki wątróbki w mleku przez ok. godzinę. Po tym czasie osuszcie mięso dokładnie papierowymi ręcznikami;
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra;
  4. Śliwki umyjcie, wydrylujcie, przekrójcie na ćwiartki;
  5. Pokrojoną cebulę wrzućcie na patelnię z rozgrzanym olejem, smażcie krótko; 
  6. Cząstki śliwek dorzućcie do zeszklonej cebuli;
  7. Duście cebulę ze śliwkami kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli owoce nie puszczą zbyt wiele soku, dodajcie nieco wody i na chwilę przykryjcie patelnię, by śliwki zmiękły;
  8. Po chwili zdejmijcie pokrywkę i posypcie całość sporą szczyptą cynamonu oraz chili, wymieszajcie. Zdejmijcie z patelni;
  9. Na tej samej patelni rozgrzejcie nową porcję oleju i usmażcie na nim wątróbkę z obu stron na mocnym ogniu. Krótko, bez częstego obracania mięsa;
  10. Do podsmażonej wątróbki dodajcie cebulę ze śliwkami i całość podgrzewajcie razem jeszcze przez ok. 2 minuty;
  11. Na sam koniec potrawę przyprawcie do smaku solą i dokładnie wymieszajcie.

Gotowe danie zwykle posypuję jeszcze uprażonymi ziarnami sezamu, ale nie jest to konieczne. Duszoną wątróbkę ze śliwkami podaję z tłuczonymi ziemniakami i prostą surówką z buraczków albo sałatką z czerwonej kapusty