Dobrze przyrządzone podroby to wartościowy element jadłospisu. Wątróbka drobiowa jest prawdziwą skarbnicą białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, D, E, K i PP, a także cennych minerałów, m.in. cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, selenu oraz żelaza.
Po co i w czym marynować wątróbkę?
Wątróbkę zamarynujcie przed smażeniem, żeby po pierwsze usunąć z niej goryczkę oraz zapach krwi, a po drugie: zmiękczyć mięso i dodać mu głębszego smaku. Zazwyczaj namacza się podroby przez ok. godzinę lub dłużej w mleku, ale to niejedyne rozwiązanie.
Znany kucharz, Karol Okrasa, marynuje wątróbki w oleju, miodzie, czosnku i rozmarynie. Z kolei specjalnością kuchni Maroka są podroby w intensywnie ziołowej marynacie chermoula. Wątróbkę można również marynować w soku z cytryny lub alkoholu: winie, słodkim porto czy koniaku, oczywiście tylko wtedy, jeśli planujemy podawać ją w gronie dorosłych biesiadników. Dziś podzielimy się z wami przepisem na 2-składnikową marynatę, która idealnie pasuje do wątróbek drobiowych, sprawia, że kruszeją, nabierają aromatu i zachowują soczystość w czasie smażenia. Chodzi o połączenie oleju z octem balsamicznym.
Wątróbka w 2-składnikowej marynacie - przepis
Składniki:
- 1/2 kg wątróbek drobiowych
- 2 duże cebule
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- do smaku: papryka ostra mielona, papryka wędzona mielona, papryka słodka mielona, sól, pieprz
- do smażenia: olej lub masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Wątróbki dokładnie oczyśćcie z błonek, przepłuczcie pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Możecie je też przekroić na mniejsze kawałki;
- Olej wymieszajcie w misce z octem balsamicznym;
- Kawałki wątróbek przełóżcie do 2-składnikowej marynaty. Wymieszajcie wszystko dokładnie, a następnie odstawcie do lodówki na całą noc (ok. 8 h);
- Następnego dnia obierzcie cebule i pokrójcie je w piórka;
- Na patelni rozgrzejcie tłuszcz i podsmażcie na nim cebulę, aż się zeszkli;
- Do zezłoconej cebuli dodajcie przyprawy oprócz soli, czyli 3 rodzaje mielonej papryki oraz świeżo zmielony pieprz, wymieszajcie;
- Zwiększcie ogień pod patelnią, dodajcie kawałki wątróbek w marynacie i smażcie przez chwilę na dużej mocy palnika;
- Następnie zmniejszcie ogień, dolejcie pozostałą marynatę z miski i duście wątróbki do miękkości pod przykryciem, przewracając je na patelni maksymalnie 2 razy;
- Pod koniec duszenia dodajcie do dania sól.
Wątróbkę serwujcie jeszcze gorącą. Najlepiej będzie smakować w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, kapusty pekińskiej albo buraczków na ciepło.
Komentarze