Dobrze przyrządzone podroby to wartościowy element jadłospisu. Wątróbka drobiowa jest prawdziwą skarbnicą białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, D, E, K i PP, a także cennych minerałów, m.in. cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, selenu oraz żelaza

Po co i w czym marynować wątróbkę?

Wątróbkę zamarynujcie przed smażeniem, żeby po pierwsze usunąć z niej goryczkę oraz zapach krwi, a po drugie: zmiękczyć mięsododać mu głębszego smaku. Zazwyczaj namacza się podroby przez ok. godzinę lub dłużej w mleku, ale to niejedyne rozwiązanie.

Znany kucharz, Karol Okrasa, marynuje wątróbki w oleju, miodzie, czosnku i rozmarynie. Z kolei specjalnością kuchni Maroka są podroby w intensywnie ziołowej marynacie chermoula. Wątróbkę można również marynować w soku z cytryny lub alkoholu: winie, słodkim porto czy koniaku, oczywiście tylko wtedy, jeśli planujemy podawać ją w gronie dorosłych biesiadników. Dziś podzielimy się z wami przepisem na 2-składnikową marynatę, która idealnie pasuje do wątróbek drobiowych, sprawia, że kruszeją, nabierają aromatu i zachowują soczystość w czasie smażenia. Chodzi o połączenie oleju z octem balsamicznym

Wątróbka w 2-składnikowej marynacie - przepis

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • do smaku: papryka ostra mielona, papryka wędzona mielona, papryka słodka mielona, sól, pieprz
  • do smażenia: olej lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbki dokładnie oczyśćcie z błonek, przepłuczcie pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Możecie je też przekroić na mniejsze kawałki;
  2. Olej wymieszajcie w misce z octem balsamicznym;
  3. Kawałki wątróbek przełóżcie do 2-składnikowej marynaty. Wymieszajcie wszystko dokładnie, a następnie odstawcie do lodówki na całą noc (ok. 8 h);
  4. Następnego dnia obierzcie cebule i pokrójcie je w piórka;
  5. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz i podsmażcie na nim cebulę, aż się zeszkli;
  6. Do zezłoconej cebuli dodajcie przyprawy oprócz soli, czyli 3 rodzaje mielonej papryki oraz świeżo zmielony pieprz, wymieszajcie;
  7. Zwiększcie ogień pod patelnią, dodajcie kawałki wątróbek w marynacie i smażcie przez chwilę na dużej mocy palnika;
  8. Następnie zmniejszcie ogień, dolejcie pozostałą marynatę z miski i duście wątróbki do miękkości pod przykryciem, przewracając je na patelni maksymalnie 2 razy; 
  9. Pod koniec duszenia dodajcie do dania sól.

Wątróbkę serwujcie jeszcze gorącą. Najlepiej będzie smakować w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, kapusty pekińskiej albo buraczków na ciepło