Wątróbka drobiowa to pyszne, naturalne źródło takich składników, jak żelazo, selen, cynk, witamina B12 i C oraz kwas foliowy. Jeśli jesteście osłabieni lub brakuje wam werwy, spróbujcie ją włączyć do swojego menu. Przepisów na wątróbkę jest wiele – możecie ją np. usmażyć z czosnkiem i cytryną, udusić w aksamitnym sosie, upiec w rękawie z musztardą lub nafaszerować boczkiem i warzywami. Ten rodzaj podrobów bywa też w wielu domach podawany na słodko, w towarzystwie owoców oraz miodu. Pokażę wam dziś zupełnie inny przepis, w którym mięsny smak wątróbki idealnie łączy się z chrupkością warzyw, słodyczą kremowej, deserowej śmietanki i pikantnością przypraw. Żaden ze smaków nie dominuje dania, a składniki, konsystencje oraz aromaty dopełniają się wręcz genialnie. Zanim jednak podzielę się sprawdzoną recepturą, sprawdźcie, jak obchodzić się z wątróbką w kuchni, żeby udała się miękka i smaczna

Jak przygotować wątróbkę?

Wątróbkę warto wymoczyć przez ok. 1 h w mleku. Dzięki temu danie z podrobów będzie miękkie i delikatne, a także pozbawione charakterystycznej goryczki. Po namaczaniu wątrobę trzeba dokładnie osuszyć (np. ręcznikiem papierowym) i oprószyć mąką, aby podczas smażenia na gorącym tłuszczu nie pryskała na wszystkie strony. 

Żeby wątróbka drobiowa wyszła przepyszna, użyjcie odpowiedniej ilości i temperatury tłuszczu. Najlepiej smażyć te podroby na warstwie bardzo dobrze rozgrzanego oleju, mającej około 5 mm głębokości. Pamiętajcie też, by mięso przekręcić tylko raz – w przeciwnym razie pozbawicie wątróbkę soczystości. W żadnym wypadku nie nakłuwajcie podrobów, bo wilgoć z wątróbki wypłynie wprost do oleju.

Bardzo ważny jest też moment doprawiania wątróbki solą. Należy ją dodać dopiero na sam koniec obróbki cieplnej. Dzięki temu wasze danie z wątróbki nie będzie twarde jak podeszwa. 

Wątróbka drobiowa z porem i marchewką - przepis 

Składniki (porcja na 2 osoby): 

  • 500 g wątróbki drobiowej wymoczonej w mleku
  • 1 duży por (biała część)
  • 1 duża marchewka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • do smażenia: olej rzepakowy
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, duża szczypta suszonego rozmarynu
  • do posypania (opcjonalnie): świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę oczyśćcie dokładnie z błonek i podzielcie na drobniejsze kawałki. Namoczcie ją w mleku, a następnie osuszcie i oprószcie mąką, zanim przystąpicie do smażenia;
  2. Marchewkę umyjcie, dokładnie obierzcie, a następnie pokrójcie w cienkie i krótkie paseczki za pomocą obieraczki;
  3. Por pokrójcie w półtalarki; 
  4. Natkę drobno posiekajcie (ten dodatek nie jest konieczny, jeśli nie lubicie "zieleniny", ale dodaje sporo smaku);
  5. W woku lub na patelni rozgrzejcie olej, dodajcie pokrojoną wątróbkę, obsmażcie ją krótko na mocnym ogniu na z każdej strony;
  6. Zdejmijcie wątróbkę z woka (lub patelni), rozgrzejcie nową porcję oleju i podsmażcie na nim wstążki marchewki;
  7. Następnie dodajcie pokrojony por i wymieszajcie z marchewką;
  8. Po kilku minutach doprawcie warzywa gałką muszkatołową, rozmarynem oraz ziołowym pieprzem;
  9. Dodajcie podsmażoną wcześniej wątróbkę i wymieszajcie wszystkie składniki;
  10. Dolejcie śmietankę, wymieszajcie i doprowadźcie do wrzenia;
  11. Na koniec wyłączcie ogień pod naczyniem oraz doprawcie gorącą wątróbkę drobiową z porem i marchewką solą, posypcie natką pietruszki i podawajcie.