Wątróbka drobiowa to pyszne, naturalne źródło takich składników, jak żelazo, selen, cynk, witamina B12 i C oraz kwas foliowy. Jeśli jesteście osłabieni lub brakuje wam werwy, spróbujcie ją włączyć do swojego menu. Przepisów na wątróbkę jest wiele – możecie ją np. usmażyć z czosnkiem i cytryną, udusić w aksamitnym sosie, upiec w rękawie z musztardą lub nafaszerować boczkiem i warzywami. Ten rodzaj podrobów bywa też w wielu domach podawany na słodko, w towarzystwie owoców oraz miodu. Pokażę wam dziś zupełnie inny przepis, w którym mięsny smak wątróbki idealnie łączy się z chrupkością warzyw, słodyczą kremowej, deserowej śmietanki i pikantnością przypraw. Żaden ze smaków nie dominuje dania, a składniki, konsystencje oraz aromaty dopełniają się wręcz genialnie. Zanim jednak podzielę się sprawdzoną recepturą, sprawdźcie, jak obchodzić się z wątróbką w kuchni, żeby udała się miękka i smaczna.
Jak przygotować wątróbkę?
Wątróbkę warto wymoczyć przez ok. 1 h w mleku. Dzięki temu danie z podrobów będzie miękkie i delikatne, a także pozbawione charakterystycznej goryczki. Po namaczaniu wątrobę trzeba dokładnie osuszyć (np. ręcznikiem papierowym) i oprószyć mąką, aby podczas smażenia na gorącym tłuszczu nie pryskała na wszystkie strony.
Żeby wątróbka drobiowa wyszła przepyszna, użyjcie odpowiedniej ilości i temperatury tłuszczu. Najlepiej smażyć te podroby na warstwie bardzo dobrze rozgrzanego oleju, mającej około 5 mm głębokości. Pamiętajcie też, by mięso przekręcić tylko raz – w przeciwnym razie pozbawicie wątróbkę soczystości. W żadnym wypadku nie nakłuwajcie podrobów, bo wilgoć z wątróbki wypłynie wprost do oleju.
Bardzo ważny jest też moment doprawiania wątróbki solą. Należy ją dodać dopiero na sam koniec obróbki cieplnej. Dzięki temu wasze danie z wątróbki nie będzie twarde jak podeszwa.
Wątróbka drobiowa z porem i marchewką - przepis
Składniki (porcja na 2 osoby):
- 500 g wątróbki drobiowej wymoczonej w mleku
- 1 duży por (biała część)
- 1 duża marchewka
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- do smażenia: olej rzepakowy
- do smaku: sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, duża szczypta suszonego rozmarynu
- do posypania (opcjonalnie): świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę oczyśćcie dokładnie z błonek i podzielcie na drobniejsze kawałki. Namoczcie ją w mleku, a następnie osuszcie i oprószcie mąką, zanim przystąpicie do smażenia;
- Marchewkę umyjcie, dokładnie obierzcie, a następnie pokrójcie w cienkie i krótkie paseczki za pomocą obieraczki;
- Por pokrójcie w półtalarki;
- Natkę drobno posiekajcie (ten dodatek nie jest konieczny, jeśli nie lubicie "zieleniny", ale dodaje sporo smaku);
- W woku lub na patelni rozgrzejcie olej, dodajcie pokrojoną wątróbkę, obsmażcie ją krótko na mocnym ogniu na z każdej strony;
- Zdejmijcie wątróbkę z woka (lub patelni), rozgrzejcie nową porcję oleju i podsmażcie na nim wstążki marchewki;
- Następnie dodajcie pokrojony por i wymieszajcie z marchewką;
- Po kilku minutach doprawcie warzywa gałką muszkatołową, rozmarynem oraz ziołowym pieprzem;
- Dodajcie podsmażoną wcześniej wątróbkę i wymieszajcie wszystkie składniki;
- Dolejcie śmietankę, wymieszajcie i doprowadźcie do wrzenia;
- Na koniec wyłączcie ogień pod naczyniem oraz doprawcie gorącą wątróbkę drobiową z porem i marchewką solą, posypcie natką pietruszki i podawajcie.
Komentarze