Wreszcie już jest - pęczki szczawiu pojawiają się na targowisku. Im dłużej trwa wiosna, tym częściej i tym więcej zieleniny używam. Surówki w kwietniu mogłabym jeść miskami i bez dodatków. Lubię zarówno świeży, jak i konserwowy szczaw. Wiosenny, młody szczaw zawiera sporo witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C oraz minerałów: wzmacniającego krzemu, żelaza, magnezu i wapnia. Zupa szczawiowa to niejedyne, co da się zrobić z jego smakowitych listków. Ostatnio przetestowałam też smakowity, wiosenny sos szczawiowy a'la bazyliowe pesto.
Co można zrobić ze szczawiu?
Wyrazisty, kwaskowaty w smaku szczaw nadaje się nie tylko na zupę szczawiową z jajkiem. To doskonała zielenina również do sałatek i surówek. Do surówki ze szczawiu doskonale pasuje np. jabłko i ugotowane na twardo jajko oraz lekki sos na oliwie i soku z cytryny. Szczaw podsmażam też jak szpinak z czosnkiem i podaję na ciepło lub jako dodatek do omletu z szynką i ze szczypiorkiem - zamiast szpinaku czy jarmużu.
Przepis na sos szczawiowy
Składniki:
- 1 pęczek świeżego szczawiu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki podprażonych dowolnych orzechów (np. włoskich lub z nerkowca)
- 1 ząbek czosnku
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Opłuczcie dokładnie liście szczawiu, natkę i szczypiorek. Osuszcie je. Przebierzcie liście szczawiu - pozbądźcie się uszkodzonych i brzydszych liści.
- Przełóżcie zieleninę do blendera.
- Przesypcie do środka podprażone orzechy, kapary i czosnek pokrojony na kilka większych kawałków.
- Wlejcie oliwę, doprawcie solą i pieprzem. Zmiksujcie na gładką konsystencję.
- Zbyt gęsty sos rozrzedźcie ewentualnie odrobiną oliwy i ponownie zblendujcie.
Do czego pasuje sos szczawiowy?
Sosu szczawiowego w tym wydaniu używam praktycznie do wszystkiego. W pierwszej kolejności podaję go z jajkami. Na talerzu rozsmarowuję po 1 porcji sosu, na tym układam połówki jajek na twardo i gotuję młode ziemniaki. Wszystko posypuję koperkiem. Wiosenny obiad, jak się patrzy. Sos szczawiowy pasuje też do jajek sadzonych na szynce lub do omletu ze szczypiorkiem - podany obok.
Z takim sosem podać możecie również kotlety jajeczne z ziemniakami, rybne, z twarogu i ryżowe, a także sam ryż na sypko. Możecie polać nim taki ryż i podać ze smażonym lub pieczonym kurczakiem. Sos szczawiowy będzie też doskonały do dań z grilla - zamiast keczupu czy musztardy. Będzie też doskonałym dodatkiem do makaronu, na ciepło - jak makaron z pesto. Do kanapek i burgerów również się sprawdzi.
Komentarze