Opatrzyły wam się już kluski leniwe z serem na słodko - nawet z masełkiem, cukrem i chrupiącą bułką tartą lub cynamonem? Jeśli tak, zróbcie je tym razem bez cukru i w wersji podwójnie serowej - z 2 różnymi rodzajami sera. Będą one zdecydowanie bardziej wyraziste niż znany wszystkim pierwowzór. Takie pierogi leniwe z powodzeniem mogłyby się znaleźć w menu greckiej lub cypryjskiej tawerny. 

Pierogi leniwe na słono, czyli z czym?

W przepisie na pierogi leniwe na słono pomijamy oczywiście cukier, a oprócz twarogu w cieście ląduje ser feta. Będzie on tu mocno wyczuwalny, bo na 1 kg ziemniaków przypada po 500 g naszego twarogu i słonego, wyrazistego sera feta. To bardzo prosty, a jednocześnie oryginalny pomysł.

Ser feta ma 21 g tłuszczu w 100 g, jest więc dość tłusty i pomoże związać masę, a przy okazji urozmaici jej smak. Oryginalna grecka feta jest sprzedawana w solance. Zamiast niej możecie też wykorzystać ser typu feta lub biały ser sałatkowy, sprzedawany w kartonikach. Zadziała on podobnie, jak ser feta, podbijając smak klusek.  

Nie byle jaki sos pomidorowy do greckich leniwych - co go wyróżnia?

Kluski leniwe z serem feta będą świetnie współgrać z prostym sosem pomidorowym. W sezonie zróbcie go koniecznie ze świeżych pomidorów, a po - z puszkowanych, najlepiej w całości i pelati. Możecie też skorzystać z pomidorków koktajlowych. Sos z pomidorów podkręci dodatek lekko słonej i pikantnej (tak jak feta) pasty harissa. Możecie też dodać ją w wersji sproszkowanej lub zamienić na zwykłą, słodką mieloną paprykę. Do sosu warto dodać łyżeczkę cukru dla wyrównania smaku - pomidory z puszki bywają dość kwaśne.

Nie gotujcie też zbyt długo sosu po dodaniu zwykłej papryki - w trakcie gotowania może ona gorzknieć. Wystarczy kilka minut. Najlepiej zestawić taki sos z ognia chwilę po dodaniu i wymieszaniu papryki. Będzie jeszcze przez chwilę „pyrkał” i smaki zwiążą się ze sobą. Zamiast papryki możecie też dodać do sosu 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu. 

Kluski leniwe z serem feta - przepis

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g półtłustego lub tłustego twarogu
  • 500 g sera feta
  • 2-3 szklanki mąki pszennej

Opcjonalnie (można pominąć): 2 jajka do masy. 

Składniki na sos:

  • 500 g całych pomidorów w puszce
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki masła lub oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smak

Opcjonalnie, dodatkowo: 1 łyżeczka harissy (w paście lub w proszku) lub 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki. 

Sposób przygotowania:

  1. Zróbcie najpierw sos: pokrójcie cebulę w kostkę. Przesmażcie na maśle, aż się zeszkli. Dodajcie do cebuli pomidory i rozdrobnijcie je na patelni. Wyciśnijcie przez praskę czosnek i dodajcie do sosu. Gdy sos zgęstnieje, dodajcie cukier, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku oraz harrisę lub paprykę mieloną, wymieszajcie. Podsmażcie jeszcze kilka minut i zestawcie z ognia.
  2. Zajmijcie się leniwymi: przepuśćcie ziemniaki przez praskę lub ubijcie je tłuczkiem w misce. Za pomocą widelca lub ubijaczki do ziemniaków starannie rozdrobnijcie sery. Połączcie w misce ziemniaki z oboma serami. Przesiejcie do środka mąkę i wbijcie jajka (możecie też pominąć, jeśli ich nie macie).  Wymieszajcie i wyróbcie na zwięzłe ciasto - jak na klasyczne leniwe. 
  3. Podzielcie ciasto na części, uformujcie z nich wałki, spłaszczcie lekko i pokrójcie na kawałki długości ok. 3-5 cm. 
  4. Zagotujcie osoloną wodę i wrzućcie do niej leniwe. Przemieszajcie delikatnie i gotujcie kluski jeszcze przez 1-2 minuty od wypłynięcia.
  5. Odcedźcie kluski i wyłóżcie na talerze lub przełóżcie je na patelnię z sosem. Podgrzejcie krótko sos i podawajcie od razu.