Opatrzyły wam się już kluski leniwe z serem na słodko - nawet z masełkiem, cukrem i chrupiącą bułką tartą lub cynamonem? Jeśli tak, zróbcie je tym razem bez cukru i w wersji podwójnie serowej - z 2 różnymi rodzajami sera. Będą one zdecydowanie bardziej wyraziste niż znany wszystkim pierwowzór. Takie pierogi leniwe z powodzeniem mogłyby się znaleźć w menu greckiej lub cypryjskiej tawerny.
Pierogi leniwe na słono, czyli z czym?
W przepisie na pierogi leniwe na słono pomijamy oczywiście cukier, a oprócz twarogu w cieście ląduje ser feta. Będzie on tu mocno wyczuwalny, bo na 1 kg ziemniaków przypada po 500 g naszego twarogu i słonego, wyrazistego sera feta. To bardzo prosty, a jednocześnie oryginalny pomysł.
Ser feta ma 21 g tłuszczu w 100 g, jest więc dość tłusty i pomoże związać masę, a przy okazji urozmaici jej smak. Oryginalna grecka feta jest sprzedawana w solance. Zamiast niej możecie też wykorzystać ser typu feta lub biały ser sałatkowy, sprzedawany w kartonikach. Zadziała on podobnie, jak ser feta, podbijając smak klusek.
Nie byle jaki sos pomidorowy do greckich leniwych - co go wyróżnia?
Kluski leniwe z serem feta będą świetnie współgrać z prostym sosem pomidorowym. W sezonie zróbcie go koniecznie ze świeżych pomidorów, a po - z puszkowanych, najlepiej w całości i pelati. Możecie też skorzystać z pomidorków koktajlowych. Sos z pomidorów podkręci dodatek lekko słonej i pikantnej (tak jak feta) pasty harissa. Możecie też dodać ją w wersji sproszkowanej lub zamienić na zwykłą, słodką mieloną paprykę. Do sosu warto dodać łyżeczkę cukru dla wyrównania smaku - pomidory z puszki bywają dość kwaśne.
Nie gotujcie też zbyt długo sosu po dodaniu zwykłej papryki - w trakcie gotowania może ona gorzknieć. Wystarczy kilka minut. Najlepiej zestawić taki sos z ognia chwilę po dodaniu i wymieszaniu papryki. Będzie jeszcze przez chwilę „pyrkał” i smaki zwiążą się ze sobą. Zamiast papryki możecie też dodać do sosu 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu.
Kluski leniwe z serem feta - przepis
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 500 g półtłustego lub tłustego twarogu
- 500 g sera feta
- 2-3 szklanki mąki pszennej
Opcjonalnie (można pominąć): 2 jajka do masy.
Składniki na sos:
- 500 g całych pomidorów w puszce
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki masła lub oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smak
Opcjonalnie, dodatkowo: 1 łyżeczka harissy (w paście lub w proszku) lub 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki.
Sposób przygotowania:
- Zróbcie najpierw sos: pokrójcie cebulę w kostkę. Przesmażcie na maśle, aż się zeszkli. Dodajcie do cebuli pomidory i rozdrobnijcie je na patelni. Wyciśnijcie przez praskę czosnek i dodajcie do sosu. Gdy sos zgęstnieje, dodajcie cukier, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku oraz harrisę lub paprykę mieloną, wymieszajcie. Podsmażcie jeszcze kilka minut i zestawcie z ognia.
- Zajmijcie się leniwymi: przepuśćcie ziemniaki przez praskę lub ubijcie je tłuczkiem w misce. Za pomocą widelca lub ubijaczki do ziemniaków starannie rozdrobnijcie sery. Połączcie w misce ziemniaki z oboma serami. Przesiejcie do środka mąkę i wbijcie jajka (możecie też pominąć, jeśli ich nie macie). Wymieszajcie i wyróbcie na zwięzłe ciasto - jak na klasyczne leniwe.
- Podzielcie ciasto na części, uformujcie z nich wałki, spłaszczcie lekko i pokrójcie na kawałki długości ok. 3-5 cm.
- Zagotujcie osoloną wodę i wrzućcie do niej leniwe. Przemieszajcie delikatnie i gotujcie kluski jeszcze przez 1-2 minuty od wypłynięcia.
- Odcedźcie kluski i wyłóżcie na talerze lub przełóżcie je na patelnię z sosem. Podgrzejcie krótko sos i podawajcie od razu.
Komentarze