Ciasto, z którego robi się chrupiące poduszeczki, jest bardzo proste. Oprócz podstawowych składników możecie w nim coś zmienić i już będą smakować inaczej. Czasami część cukru zastępuję cukrem waniliowym lub ze skórką pomarańczową. Zdarza się, że podczas wyrabiania dodaję do niego również odrobinę cynamonu - robię poduszeczki cynamonowe. Kroję je na mniejsze kwadraciki i podaję jak płatki, z ciepłym mlekiem, w miseczce. Ile bym nie zrobiła, znikają jeszcze 1. dnia, tuż po usmażeniu. To chrupanie wciąga bardziej, niż chrupanie domowych chipsów

Jak zrobić dmuchane pączki?

Tego typu pączki są popularne m.in. w Meksyku oraz w Brazylii znacznie bardziej, niż te, które znamy. Dla nas nazywają się one pączkami tylko umownie, ze względu na nadmuchaną formę. Patrzenie, jak płaskie kwadraty z ciasta zamieniają się w puszyste, napowietrzone poduszki, jest hipnotyzujące. Moi bliscy lubią razem ze mną obserwować, jak rosną. To wciąga tak samo, jak ich chrupanie. Poduszeczki mają nawet urocze „szwy”.

Jak stworzyć słodkie, smażone chrupiące poduszeczki? Wystarczy dokładnie posiekać, a następnie zagnieść ciasto z podstawowych składników (mąki, jajek, mleka, cukru, masła, soli i proszku do pieczenia). Opcjonalnie i zapobiegawczo, by ciasto nie piło tłuszczu, można też dodać kapkę spirytusu, ale przy odpowiednio nagrzanym tłuszczu, który nie traci w trakcie smażenia temperatury, nie powinno się to wydarzyć. Zamiast spirytusu możecie też wlać ocet.

Wyrobione, elastyczne ciasto rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty, najlepiej o boku ok. 3 cm. Możecie też powycinać szklanką krążki (wtedy zamiast poduszek powstaną baloniki) lub, foremką, inne podstawowe kształty. Ciasto podczas smażenia nabierze objętości. 

Chrupiące poduszeczki a la pączki - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru (50g)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła (30 g)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub octu spirytusowego 10%

Dodatkowo: olej lub smalec do głębokiego smażenia oraz cukier puder i ewentualnie cynamon (jeśli lubicie) do posypania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przesiejcie na stolnicę lub blat mąkę z dodatkiem szczypty soli i proszku do pieczenia. Dodajcie cukier, masło i posiekajcie masłem, aż otrzymacie drobne grudki. 
  2. Stopniowo wlewajcie do ciasta mleko, spirytus i dalej siekajcie. 
  3. Następnie wbijcie jajka, posiekajcie jeszcze chwilę i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. 
  4. Rozwałkujcie je na płat o grubości ok. 2 mm. Pokrójcie ciasto w kwadraty o boku 3 cm. 
  5. Rozgrzejcie tłuszcz w garnku. 
  6. Gotowe kwadraty z ciasta wrzucajcie partiami na rozgrzany do 175 st. C tłuszcz i smażcie z obu stron na złoto. 
  7. Rozłóżcie poduszeczki na ręczniku papierowym i osączcie z tłuszczu.
  8. Tuż przed podaniem posypcie cukrem pudrem lub cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.