KLUSKI LENIWE NA SŁODKO

4.49 (198 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Najlesze kluski jakie pamiętam z dzieciństwa.Sa pyszne i mięciutkie.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA KLUSKI::
    - twaróg tłusty: 0.5 kilograma
    - jajka świeże: 2 sztuki
    - budyń waniliowy proszek: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    DO POLANIA:
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - cukier brązowy: 1 łyżka
    - cynamon: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski leniwe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków nagładka masę.
    Wbić żółtka jaj oraz wsypać mąkę pszenną ,ziemniaczaną i budyń.
    Na końcu dodać ubitą pianę z białek i zagnieść całość.
  • 2. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i uformować z ciasta wałeczki o średnicy 2,5 cm.Lekko spłaszczyć a tępą stroną noża zrobić wzorek kartkę .Ostrą częścią noża pokroić wałki w romby.
  • 3. Kluski wrzucać na osolony wrzątek,gotować do wypłynięcia.
    Wyjąc łyżka cedzakową na talerze.Podawać polane roztopionym masłem wymieszanym z bułką tartą i posypać cynamonem z cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować