Kluski leniwe

4.5 (195 ocen)

  • Dla 4 osób

Kluski które robi się raz dwa, z sera białego.Doskonałe z masłem, cynamonem i cukrem, ale również z bułką tartą.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 kg sera białego
    1 szklanka mąki
    2 jajka
    3 łyżki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Przekąski Ser

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser biały rozdrabniamy widelcem, wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do składników na stolnicę. Wyrabiamy rękoma. Masa będzie dość rzadka, ale taka ma być :)

    Podsypujemy na stolnicy, i formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy i na ukos tniemy.

    W dużym garnku zagotowujemy wodę, i na wrzącą wkładamy kluski, mieszamy drewniana łyżką i gotujemy chwilkę od wypłynięcia.

    Wyciągamy sitkiem, i nakładamy na talerze wysmarowane odrobiną oliwy (aby się nie poprzyklejały).

    Podajemy z masłem, cukrem i cynamonem albo bułką tartą podpieczoną na masełku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować