Rybę w większości polskich domów je się często i na różne sposoby. Zazwyczaj wygrywa ta smażona w chrupiącej panierce, jednak można ją przyrządzić też według innych receptur. Świetnie smakuje ryba pod warzywami, ryba w cieście naleśnikowym, ale też ryba po meksykańsku lub ryba w cebuli. Miłośnicy tego specjału koniecznie powinni spróbować też ryby w sosie camembert lub ryby w serowej panierce wg sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Często jeszcze godzinę, a nawet dwie po smażeniu i jedzeniu ryby, wchodząc do kuchni można wyczuć, żeby było robione takie danie. I t o mimo wietrzenia pomieszczenia. Jak pozbyć się zapachu smażeniny i to jeszcze w czasie przyrządzania ryby? Wyjaśniamy. 

Smród smażonej ryby - jak się go pozbyć produktem z warzywniaka?

Wszystkie wymienione wyżej przepisy łączy jedna rzecz – rybę trzeba usmażyć, a to z kolei niesie za sobą nieprzyjemne konsekwencje w postaci brzydkiego zapachu, unoszącego się w całej kuchni i pozostającego w niej na długo. Wiem, jak temu zaradzić.

Smród smażonej ryby stanie się jedynie krótkim niemiłym wspomnieniem, gdy skorzystacie ze sprawdzonej techniki kulinarnej. Wystarczy, że dodacie odrobinę soku z cytryny do rozgrzanego oleju i chwilę później, bez obaw możecie przystępować do smażenia dowolnej rybki. Po waszej kuchni, zamiast rybich aromatów, rozejdzie się przyjemna woń cytrusów.

Kuchenne sposoby na smród smażonej ryby

Istnieją jeszcze inne sposoby, dzięki którym w całej waszej kuchni przestanie być wyczuwalny smród smażonej ryby. Możecie dodać na patelnię kilka cząstek cytryny, plasterki ziemniaka, połówkę jabłka albo 2 łyżki masła orzechowego. Oczywiście wybierzcie tylko 1 produkt z tej listy. Te triki również sprawią, że woń ryby przestanie wam doskwierać.

Dobrym pomysłem jest też zamarynowanie rybiego mięsa przed smażeniem, dzięki czemu utraci swój morski odór. Możecie polać ją np. sokiem z cytryny, co dodatkowo sprawi, że też zmięknie. Zróbcie to jednak na ok. 1,5 godziny przed planowanym smażeniem – tylko wtedy patent zadziała i przyniesie oczekiwany rezultat.

Gdy nie zdążycie zadziałać przed smażeniem i w domu nieprzyjemnie pachnie – wlejcie do płaskiego szerokiego garnka lub na patelnię kilka łyżek octu, szklankę wody i wrzućcie goździki. Taką mieszankę gotujcie na małym ogniu przez kilka minut bez pokrywki. Zapach ryby w domu od razu zniknie.