Ryba w cieście naleśnikowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspomnienie niedawnego urlopu nad Bałtykiem. Rybka w cieście z frytkami i mizerią. U mnie polędwiczki z mintaja, ale może być dowolna inna ulubiona ryba. Prosto, bez stania w kuchni. Frytki się piekły w piekarniku, a ja w międzyczasie przygotowałam resztę obiadu. Możecie też zrobić swojskie frytki - przepis znajdziecie na moim blogu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kawałki ryby
    1 jajko
    3/4 szklanki mąki
    około 1/3 szklanki mleka
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.

    Na talerzu rozbełtać jajko, wsypać mąkę, mieszać widelcem i powoli wlewać mleko. Ciasto ma być gęste, więc z tym mlekiem ostrożnie. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

    Mocno rozgrzać patelnię z olejem. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć kilka minut z obu stron.

    Rybka świetnie pasuje z frytkami i mizerią lub innymi dowolnymi surówkami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować