Przygotowujecie przepis, składający się z wielu produktów i macie dość ciągłego brudzenia łyżek i łyżeczek w oleju, miodzie czy syropie? Te produkty z trudem odchodzą od łyżeczki i zwykle wymagają zdjęcia ich resztek palcem. Oto prosty sposób, aby uniknąć niepotrzebnego brudzenia rąk i zmywania sterty sztućców. Zobaczcie go, a już zawsze będziecie tak robili!

Jak odmierzać składniki bez brudzenia kolejnych łyżek?

Aby dodać do ciasta równo łyżeczkę lepkiego składnika, nie potrzebujemy ani wagi, ani żadnych specjalnych miarek. Cały trik polega na jednej prostej, choć nieoczywistej czynności. Wystarczy odcisnąć łyżeczkę w sypkich składnikach, takich, jak mąka czy cukier puder. Dzięki temu powstanie wgłębienie o pożądanej pojemności, które wypełniamy danym składnikiem. W ten prosty sposób odmierzamy dokładną gramaturę łyżeczki, bez konieczności jej brudzenia. Oczywiście ta metoda sprawdzi się nie tylko do odmierzenia pojemności małej lub dużej łyżki, ale także do wszelkiego rodzaju miarek kuchennych.

Tę metodę pokochają szczególnie początkujący kucharze oraz ci, którzy zawsze ściśle podążają za przepisami i dokładnie pilnują wskazanych w recepturze ilości, a takich wydaje się być sporo, gdyż ten trik robi prawdziwą furorę w sieci. Na swoim TikToku pokazała go między innymi użytkowniczka @healingwithholly22 i do tej pory widziało go już ponad 3 miliony użytkowników. 

@healingwithholly22 #tips #tipsandtricks #life #hacksoflife #hacksandtips #hack #hacks #baking #recipe #tips #tricks #easy #simple #musttry #omg #what ♬ original sound - Healing With Holly

 Inne sposoby na odmierzanie lepkich składników

Jeśli nie chcecie odciskać łyżki w mące, możecie po prostu zanurzyć ją w oleju lub bardzo gorącej wodzie, a dopiero po tej czynności nabierać nią miód czy syrop. Dzięki ochronnej warstwie, płynna, lepka substancja w całości spłynie z łyżki, nie zostawiając na niej resztek.