Z przepisów na surówkę z marchewki można by było ułożyć całą osobną książkę kucharską. Pasuje zarówno do kotletów (mięsnych i warzywnych czy jajecznych), jak i ryb, pieczeni czy sztuki mięsa duszonego w sosie własnym i do dań mącznych - np. klusek ziemniaczanych z boczkiem. Surówka z marchewki odnajdzie się też na talerzu obok różnych zapiekanek. Zrobicie ją błyskawicznie. Jeśli nie macie czasu, nie musi przegryzać się w lodówce, ale po krótkim schłodzeniu będzie jeszcze smaczniejsza. Jeśli lubicie surówkę z marchewki z chrzanem, przekonacie się również i do tej wersji - nieco łagodniejszej, ale równie charakternej. 

Czym różni się francuska surówka z marchewki od innych?

Surówka z marchewki po francusku w oryginalnej, tradycyjnej wersji oprócz startych warzyw zawiera sos z musztardy diżońskiej, oleju i soku z cytryny. Jest ona doprawiona kuminem i mieloną kolendrą. Nauczyła mnie jej siostra, która przez lata mieszkała we Francji. Zmieniłam nieco ten przepis - tak, by surówkę bez marudzenia zjadły również i dzieci. Francuską wersję przerobiłam na naszą modłę. Bardzo słoną i ostrą musztardę dijon zastępuję 1 łyżką łagodniejszej, z całymi ziarnami gorczycy, którą dodatkowo osładzam miodem, również obecnym w sosie. 

Surówka z marchewki ze śmietaną wg mojego przepisu oprócz marchewki nie zawiera żadnego innego owocu ani warzywa - jedynie natkę pietruszki. Pozostałe składniki będą potrzebne do zrobienia sosu i doprawienia. Surówka jest doprawiona na pikantnie - pieprzem, ale nie zwykłym, a ziołowym. Pieprz ziołowy to tak naprawdę mieszanka kilku różnych przypraw. To ostatnio moja ulubiona mieszanka. Pieprzem ziołowym doprawiam też warzywa przed pieczeniem. 

Niebanalna surówka z marchewki ze śmietaną - przepis

Składniki:

  • 5 średnich marchewek
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie sos: wymieszajcie śmietanę z olejem, musztardą i miodem.
  2. Obierzcie marchew i zetrzyjcie na dużych oczkach tarki. Przełóżcie do miski. 
  3. Posiekajcie natkę i dodajcie do marchewki, wymieszajcie. 
  4. Dodajcie sos do miski z surówką i wymieszajcie. 
  5. Doprawcie solą, pieprzem ziołowym i ponownie wymieszajcie.
  6. Przykryjcie i odstawcie na 20-30 minut do lodówki, by smaki się „przegryzły”.