Do łagodnych w smaku jajek pasuje wiele farszów i past - szczególnie takich o charakternym smaku - żółtka i białko skutecznie je równoważą. Na imprezy rodzinne zdarza mi się robić takie jajka z farszem szpinakowym z czosnkiem (przesmażony i wystudzony, zblendowany szpinak łączę z serkiem śmietankowym i doprawiam) lub z pastą z wędzonej makreli. To jednak zdecydowanie nie wszystko. Na Wielkanoc 2024 wydrążone białka napełnię kremową pastą na żółtkach z regionalnym serkiem i pikantną rzeżuchą. Jeśli nie zdążę jej wyhodować, nic straconego - wykorzystam sprytny zamiennik.
Jajka faszerowane serkiem chrzanowym z rzeżuchą - mój hit na Wielkanoc
Innym niecodziennym pomysłem są jajka faszerowane serkiem chrzanowym. Nie chodzi jednak o łagodny serek śmietankowy, a o bryndzę. Bryndza to pikantny i dość słony ser. Nie potrzebuje on wielu dodatków, bo sam w sobie jest bardzo smaczny. Uzupełniam go jedynie chrzanem (który mieszam ze śmietaną lub jogurtem dla lepszej, bardziej kremowej konsystencji i aby nieco złagodzić całość) oraz posiekaną rzeżuchą.
Jeśli zapomnicie wysiać rzeżuchę, użyjcie innych pikantnych (lub łagodnych, wg preferencji) kiełków dostępnych w sklepie. Do faszerowanych jajek w tej wersji pasować będą kiełki brokułu, pora lub rzodkiewki, ale też ze słonecznika. Zamiast kiełków do pasty możecie użyć również szczypiorku, dymki raz z cebulką lub koperku. Do przybrania pięknie będą wyglądać różowe kiełki z buraka.
Sól i pieprz mogą okazać się całkowicie zbędne, bo składniki pasty zawierają już wszystko, ale spróbujcie i sami zdecydujcie, czy słoność i poziom ostrości wam już odpowiada. Takie jajka faszerowane od paru lat pojawiają się u nas na stole obok klasycznych jajek z majonezem. I to nie tylko na Wielkanoc, ale też na inne imprezy rodzinne.
Z powodzeniem można masę zmiksować w blenderze, który załatwi to w kilka sekund:
Jajka faszerowane chrzanową bryndzą - przepis
Składniki:
- 10 jajek
- 100 g bryndzy
- 3 łyżki chrzanu (może być ze słoiczka)
- 3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- garść posiekanej rzeżuchy (można zastąpić innymi pikantnymi kiełkami)
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo, opcjonalnie: garść posiekanego koperku, rukoli, rzeżuchy lub innych kiełków do przybrania przystawki.
Sposób przygotowania:
- Ugotujcie jajka na twardo, przelejcie je zimną wodą i obierzcie. Przetnijcie wzdłuż na połówki i wyjmijcie żółtka.
- W misce rozgniećcie żółtka widelcem, dodajcie chrzan, śmietanę, bryndzę, rzeżuchę i wymieszajcie. Zblendujcie krótko całość.
- Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem.
- Nafaszerujcie białka pastą - za pomocą małej łyżeczki, szprycy lub szczelnego woreczka z wyciętym rogiem.
- Udekorujcie jajka rzeżuchą lub innymi wybranymi kiełkami.
Komentarze