Racuchy jz jabłkami idealnie pasują zarówno na leniwe, weekendowe śniadanie, jak i na lekką kolację, czy pyszny podwieczorek. Zazwyczaj je się je na słodko z jabłkami i posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany. Nie jest to jednak jedyny sposób. Te popularne placuszki można przyrządzić też w wersji słodkiej i owocowej, jednak z dodatkiem ostrej przyprawy. Taka nuta pikanterii w racuchach drożdżowych będzie idealnym przełamaniem ich słodyczy.

Racuchy z jabłkami na słodko i pikantnie zarazem

Racuchy drożdżowe świetnie sprawdzą się też jako propozycja na lekki obiad – są chrupiące z zewnątrz, a puszyste w środku. Dodatkowo będą też sycące. Jeśli dodacie do nich odrobinę mielonego chili – ich smak będzie zdecydowanie ciekawszy niż w przypadku tradycyjnych racuchów. Dzięki sproszkowanej papryczce danie nie wyjdzie tak słodkie, jak zazwyczaj. Chili przełamie także dosyć mdły smak jabłek. Placuszki w tej niecodziennej wersji na pewno przypadną do gustu miłośnikom ostrzejszych przypraw.

Racuchy z jabłkami i chili - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 325 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 duże jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki chili
  • 10 g świeżych drożdży
  • ¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotujcie zaczyn. W połowie szklanki mleka rozetrzyjcie drożdże i odstawcie je w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować i się pienić.
  2. Następnie przygotujcie ciasto na racuchy. Rozpuśćcie masło i ostudźcie je. W misce umieśćcie zaczyn i pozostałe produkty: mleko, mąkę, cukier, masło, jajka i wszystkie przyprawy.
  3. Wszystkie składniki mieszajcie aż do całkowitego połączenia. Masa powinna wyjść gęsta.
  4. Ciasto przykryjcie lnianą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 60-90 minut.
  5. Pod koniec czasu wyrastania ciasta – obierzcie jabłka i pokrójcie je w niewielką kostkę lub zetrzyjcie na tarce w plasterki.
  6. Dodajcie jabłka do ciasta, a całość dokładnie wymieszajcie.
  7. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, Placki smażcie partiami na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty.
  8. Gotowe racuchy odkładajcie na ręcznik papierowy, w który wsiąknie tłuszcz.
  9. Na koniec placuszki możecie posypać cukrem pudrem.