Racuchy jz jabłkami idealnie pasują zarówno na leniwe, weekendowe śniadanie, jak i na lekką kolację, czy pyszny podwieczorek. Zazwyczaj je się je na słodko z jabłkami i posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany. Nie jest to jednak jedyny sposób. Te popularne placuszki można przyrządzić też w wersji słodkiej i owocowej, jednak z dodatkiem ostrej przyprawy. Taka nuta pikanterii w racuchach drożdżowych będzie idealnym przełamaniem ich słodyczy.
Racuchy z jabłkami na słodko i pikantnie zarazem
Racuchy drożdżowe świetnie sprawdzą się też jako propozycja na lekki obiad – są chrupiące z zewnątrz, a puszyste w środku. Dodatkowo będą też sycące. Jeśli dodacie do nich odrobinę mielonego chili – ich smak będzie zdecydowanie ciekawszy niż w przypadku tradycyjnych racuchów. Dzięki sproszkowanej papryczce danie nie wyjdzie tak słodkie, jak zazwyczaj. Chili przełamie także dosyć mdły smak jabłek. Placuszki w tej niecodziennej wersji na pewno przypadną do gustu miłośnikom ostrzejszych przypraw.
Racuchy z jabłkami i chili - przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 325 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 3 duże jabłka
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki chili
- 10 g świeżych drożdży
- ¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotujcie zaczyn. W połowie szklanki mleka rozetrzyjcie drożdże i odstawcie je w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować i się pienić.
- Następnie przygotujcie ciasto na racuchy. Rozpuśćcie masło i ostudźcie je. W misce umieśćcie zaczyn i pozostałe produkty: mleko, mąkę, cukier, masło, jajka i wszystkie przyprawy.
- Wszystkie składniki mieszajcie aż do całkowitego połączenia. Masa powinna wyjść gęsta.
- Ciasto przykryjcie lnianą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 60-90 minut.
- Pod koniec czasu wyrastania ciasta – obierzcie jabłka i pokrójcie je w niewielką kostkę lub zetrzyjcie na tarce w plasterki.
- Dodajcie jabłka do ciasta, a całość dokładnie wymieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, Placki smażcie partiami na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty.
- Gotowe racuchy odkładajcie na ręcznik papierowy, w który wsiąknie tłuszcz.
- Na koniec placuszki możecie posypać cukrem pudrem.
Komentarze