Pierogi z kapustą i grzybami to świetny pomysł na obiad, ale także tradycyjna potrawa wigilijna. Zazwyczaj robi się je według klasycznego przepisu, jednak czasem warto poeksperymentować, by jeszcze bardziej podkręcić smak. Sekret doskonałych pierogów tkwi nie tylko w miękkim i delikatnym cieście, ale również w pysznym farszu. Wystarczy, że dodacie te dwa produkty, a będzie on jeszcze lepszy.

Przepyszny farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami same w sobie są wyraźne w smaku i dość aromatyczne, jednak można sprawić, że zachwycą jeszcze bardziej. Dodajcie do farszu jajka ugotowane na twardo i posiekane orzechy włoskie.

Wszystkie składniki po zmieleniu będą smakować naprawdę doskonale. Jeśli raz spróbujecie tego niecodziennego przepisu – na stałe zrezygnujecie już z tradycyjnej receptury na farsz do pierogów. Jest to też doskonała opcja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni.

Pyszny farsz na pierogi z kapustą i grzybami – przepis

Potrzebne składniki:

  • pół główki kapusty białej
  • 8 grzybów suszonych
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz.


Sposób przygotowania:

  1. Poszatkujcie kapustę, dodajcie soli, a następnie odstawcie i odsączcie z nadmiaru wody;
  2. Namoczone wcześniej grzyby pokrójcie na mniejsze kawałki i włóżcie do garnka razem z poszatkowaną kapustą;
  3. Całość gotujcie kilka minut na wolnym ogniu;
  4. Gdy kapusta i grzyby ostygną – doprawcie je pieprzem i solą oraz dodajcie pokrojone jajka i posiekane orzechy;
  5. Następnie przepuśćcie wszystko przez maszynkę do mięsa;
  6. Takim farszem nadziejcie ciasto na pierogi