Pierogi to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Sekretem idealnych pierogów jest ciasto, ale szalenie ważny jest również farsz. Nadzienie musi być odpowiednio skomponowane i przyprawione. Pierogi na Boże Narodzenie najczęściej podaje się z kapustą i grzybami – jest to klasyk, który znają i kochają wszyscy. Możecie jednak nieco poeksperymentować, zamieniając grzyby i kapustę na coś innego.

Oryginalny farsz do pierogów wigilijnych z kaszą gryczaną

Macie ochotę na małą rewolucję na wigilijnym stole? Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami zastąpcie tymi z farszem z kaszy gryczanej. Będzie to ciekawym urozmaiceniem tradycyjnej wieczerzy wigilijnej. Dodatkowo przygotowanie pierogów z tym dodatkiem jest naprawdę proste.

Farsz do pierogów wigilijnych z kaszą gryczaną będzie naprawdę przepyszny, a do tego zdrowy, lekki i sycący. Idealnie sprawdzi się też w przypadku osób, które nie przepadają za grzybami, kapustą lub ze względów zdrowotnych muszą ograniczać ich jedzenie.

Pierogi z kaszą gryczaną – przepis na farsz

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu białego
  • 300 g suchej kaszy gryczanej, niepalonej
  • 450 ml wody
  • 1 duża cebula
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw ugotujcie kaszę gryczaną na sypko – opłuczcie ziarna i wrzućcie je do osolonego wrzątku. Gotujcie na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
  2. Obierzcie i posiekajcie cebulę, a następnie zeszklijcie ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  3. Zdejmijcie cebulę z ognia i dodajcie ugotowaną kaszę. Całość starannie wymieszajcie.
  4. Gdy wszystkie składniki będą już lekko przestudzone – połączcie je z pokruszonym twarogiem i doprawcie farsz solą oraz pieprzem.
  5. Możecie dodać także odrobinę natki posiekanej pietruszki (dla smaku).
  6. Farsz do pierogów zamknijcie w cieście i gotujcie w osolonym wrzątku przez 3 minuty (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).