Pierogi to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Sekretem idealnych pierogów jest ciasto, ale szalenie ważny jest również farsz. Nadzienie musi być odpowiednio skomponowane i przyprawione. Pierogi na Boże Narodzenie najczęściej podaje się z kapustą i grzybami – jest to klasyk, który znają i kochają wszyscy. Możecie jednak nieco poeksperymentować, zamieniając grzyby i kapustę na coś innego.
Oryginalny farsz do pierogów wigilijnych z kaszą gryczaną
Macie ochotę na małą rewolucję na wigilijnym stole? Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami zastąpcie tymi z farszem z kaszy gryczanej. Będzie to ciekawym urozmaiceniem tradycyjnej wieczerzy wigilijnej. Dodatkowo przygotowanie pierogów z tym dodatkiem jest naprawdę proste.
Farsz do pierogów wigilijnych z kaszą gryczaną będzie naprawdę przepyszny, a do tego zdrowy, lekki i sycący. Idealnie sprawdzi się też w przypadku osób, które nie przepadają za grzybami, kapustą lub ze względów zdrowotnych muszą ograniczać ich jedzenie.
Pierogi z kaszą gryczaną – przepis na farsz
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu białego
- 300 g suchej kaszy gryczanej, niepalonej
- 450 ml wody
- 1 duża cebula
- posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Najpierw ugotujcie kaszę gryczaną na sypko – opłuczcie ziarna i wrzućcie je do osolonego wrzątku. Gotujcie na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
- Obierzcie i posiekajcie cebulę, a następnie zeszklijcie ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Zdejmijcie cebulę z ognia i dodajcie ugotowaną kaszę. Całość starannie wymieszajcie.
- Gdy wszystkie składniki będą już lekko przestudzone – połączcie je z pokruszonym twarogiem i doprawcie farsz solą oraz pieprzem.
- Możecie dodać także odrobinę natki posiekanej pietruszki (dla smaku).
- Farsz do pierogów zamknijcie w cieście i gotujcie w osolonym wrzątku przez 3 minuty (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).