Biszkopt bez proszku do pieczenia może pięknie urosnąć i nie opaść po wyjęciu z piekarnika. Do jego przygotowania w niedużej tortownicy (26 cm) będziecie potrzebować tylko podstawowych składników: 7 jaj, 1 szklanki mąki pszennej tortowej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków. I to wszystko. Kluczem do osiągnięcia imponująco wyrośniętego ciasta biszkoptowego jest 1 dodatkowa czynność z żółtkami

Jak zrobić wysoki i pulchny biszkopt bez proszku do pieczenia?

Zadbajcie, żeby wszystkie użyte składniki miały temperaturę pokojową, mąka była dokładnie przesiana (napowietrzona), a jajka świeże i dobrej jakości, koniecznie "zerówki". Skoro mowa o jajkach - zwykle w przepisach na biszkopt trzeba dokładnie oddzielić żółtka od białek, z tych ostatnich ubić sztywną pianę (można dodać podczas ubijania odrobinę octu lub soku z cytryny), a potem dodawać do niej żółtka pojedynczo. Jednak to właśnie ten moment może przesądzić o ciężkości ciasta lub ewentualnym powstawaniu zakalca. Lepiej zastosować inny patent.

Wszystkie żółtka przełóżcie do miski, a następnie ubijcie je mikserem z drobnym cukrem na jasną, pulchną masę. To zajmie kilka dodatkowych minut, ale wierzcie: dzięki tej dodatkowej czynności do ubitych białek dodacie lekką jak chmurka masę, zamiast ciężkich żółtek. Będzie wam łatwo wymieszać obie piany (bardzo delikatnie), a wasze ciasto biszkoptowe osiągnie idealną konsystencję. Kolejne czynności wykonajcie bez zmian w stosunku do przepisu podstawowego. Trzeba wymieszać obie mąki oraz dodać je do masy jajecznej, mieszając delikatnie. Gotowe ciasto przelejcie do tortownicy i wstawcie do nagrzanego do 175 st. C piekarnika (z włączonym termoobiegiem) na 1/2 godziny. Biszkopt bez proszku do pieczenia przygotowany w ten sposób urośnie w piekarniku i nie opadnie (o ile zadbacie o nieotwieranie drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia ciasta). 

Przepisy na biszkopt

Receptur na ciasto biszkoptowe znajdziecie w naszym serwisie Przyslijprzepis.pl bez liku. Sprawdzony przepis na jasny biszkopt podstawowy jest jednym z najczęściej wyszukiwanych. Równie popularny jest ciemny biszkopt kakaowy. Jeśli lubicie migdały, upieczcie wilgotny i przepyszny biszkopt migdałowy. Świetny w smaku i lekki będzie także biszkopt orzechowy.

Dla osób, które lubią (lub potrzebują) używać innych rodzajów mąki niż klasyczna pszenna, genialnym pomysłem może być zrobienie biszkoptu owsianego kakaowego. Klasyczny biszkopt rzucany udaje się nam zawsze sprężysty i równiutki. Mniej znana jest receptura na biszkopt na occie. Z kolei biszkopt na oleju najdłużej zachowuje świeżość.