Biszkopt jasny-najlepszy

4.48 (157 ocen)

Najwyższy biszkopt, jaki kiedykolwiek zrobiłam! Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Zaleca się piec go w tortownicy o śr. 20-22cm. Ja piekłam w blaszce o śr. 26cm i urósł po same brzegi formy! Polecam, na pewno będziecie do niego wracać :)

Składniki:

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
    ¾ szkl. cukru
    ¾ szkl. mąki pszennej
    ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt jasny-najlepszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!) Mąki przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
  • 2. Tortownicę o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!) Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170st.C piekarniku około 30-40minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Gdy biszkopt wystygnie, należy ostrym nożykiem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Tak przygotowany biszkopt, może wam posłużyć zarówno do tortu, jak i do ciasta. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Polecam również przeczytać porady dotyczące perfekcyjnego biszkoptu: http://www.przyslijprzepis.pl/artykul/perfekcyjny-biszkopt

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować