Ten chleb bez mąki z racji użytych składników ma nieco inny kolor niż wszystkie: apetyczny, karmelowy i ciepły. A smak? Jest jeszcze lepszy. Ci, którzy z jakichś powodów nie mogą lub nie chcą jeść mąki, będą zadowoleni. Będzie doskonały zarówno z dżemem, jak i z wyrazistymi dodatkami, np. z masłem ziołowym, pikantną pastą do kanapek i ulubioną wędliną. W przekroju widać lekkie „pory” i bąbelki powietrza. Zdecydowanie nie jest to jednak pieczywo puste w środku, ani też zbyt wysycone ziarnami, jak w przypadku wielu chlebów bez mąki. Wiele osób nie przepada za żadną z tych skrajności (i trudno im się dziwić).

Jak zrobić chleb bez mąki?

Chleb bez mąki zamiast niej zawiera kilka podstawowych, tłuściutkich składników, które razem, po upieczeniu w keksówce lub innej formie, stworzą zwarty bochen. Podstawą jest tu masło orzechowe. Musi ono być jednak bez żadnych dodatków - oleju palmowego, cukru i innych „ulepszaczy”. W składzie powinny znajdować się wyłącznie prażone orzeszki ziemne (masło może zawierać ich drobinki lub być całkiem gładkie - do wyboru). 

Oprócz masła potrzebne są też jajka, serek mascarpone, szczypta soli i proszek do pieczenia  - to podstawowe elementy. Jeśli lubicie chleb z ziarnami, dodatkowo wsypcie do ciasta pestki, dyni, słonecznika lub mieszankę pestek. Możecie je też dodać na wierzch bochenka dla ozdoby i smaku, ale nie musicie. 

Wszystko to należy ze sobą wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników i przełożyć do formy, a następnie upiec. Nie trzeba na nic czekać, ani wyrabiać ciasta ręcznie czy robotem planetarnym. Wszystko w waszych rękach, a następnie w ciepłych „objęciach” piekarnika. Po ok. godzinie chleb z masła orzechowego będzie gotowy. Skórka powinna być złota i przypieczona. Miąższ będzie mięciutki. Najtrudniejszą częścią przepisu jest czekanie, aż bochenek wystygnie - zresztą, po co czekać?

Chleb z masła orzechowego - przepis

Składniki:

  • 250 g masła orzechowego (bez żadnych dodatków)
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 średnich jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Opcjonalnie: 1 i 1/2 łyżki pestek słonecznika lub dyni do ciasta i 1 łyżka ulubionych ziaren do posypania (można pominąć).

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóżcie masło, serek, jajka, ulubione nasiona. Wsypcie sól i proszek do pieczenia. 
  2. Wyłóżcie do keksówki z papierem do pieczenia w środku. 
  3. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).