Roladki z szynki można zrobić na różne sposoby. Najprostszym i najbardziej oczywistym wyborem na nadzienie jest chrzan, ale nie tylko. Zrobić możecie również roladki z szynki w galarecie oraz z ruloniki z tortilli, z wędliną lub kiełbaską i różnymi rodzajami farszu w środku. Zwijane przekąski można jeść z ręki. Ozdobią też świąteczny stół i zaostrzą apetyt na dania główne. Sprawdźcie, jakie roladki z szynki konserwowej lub wędzonej możecie jeszcze zrobić. 

Roladki z szynki na Wielkanoc - 3 nietypowe pomysły

Roladki z ciasta francuskiego na święta są szybkie i wykwintne jednocześnie. Wystarczy posmarować ciasto sosem pomidorowym lub serkiem śmietankowym wymieszanym z suszonymi, zmielonymi na proszek grzybami, na to wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulką, ser i szynkę, zawinąć i zapiec przez ok. 30 minut. W międzyczasie odwróćcie je na 2. stronę, by równomiernie się przypiekły. 

Inna propozycja to wykwintne roladki z szynki na Wielkanoc ze szparagami. Są one jeszcze drogie, ale z okazji świąt, póki sezon jeszcze na dobre się nie zaczął, jednorazowo można sobie na nie pozwolić. Po 2-3 cienkie szparagi posmarujcie cienko oliwą, przyprawcie solą, pieprzem, zwińcie ciasno w plaster szynki parmeńskiej lub bekonu i zapieczcie, aż ruloniki się zarumienią. W bardziej ekonomiczny sposób możecie tak zapiec również po niewielkiej garstce fasolki szparagowej (wcześniej zblanszowanej). Podawajcie je z sosem beszamelowym - na ciepło lub na zimno, z czosnkowym. 

Roladki z szynki konserwowej zrobicie też z 2 prostymi wiosennymi pastami: jajeczną z papryką oraz śmietankowo-paprykową. 

Szybkie roladki z szynki konserwowej z 2 farszami - przepis

Składniki:

  • 12 plastrów szynki konserwowej
  • 1/2 dużej żółtej papryki
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka na twardo
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: krótkie wykałaczki lub kawałki szczypiorku do spięcia roladek. 

Sposób przygotowania:

  1. Posiekajcie paprykę w drobną kostkę, oddzielcie kolorami. Pokrójcie też drobno szczypiorek. 
  2. Przygotujcie pierwszy farsz: wymieszajcie w miseczce serek śmietankowy i łyżkę jogurtu. Doprawcie solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodajcie połowę szczypiorku i żółtą paprykę, wymieszajcie. 
  3. Zróbcie drugi farsz: rozgniećcie w osobnej miseczce ugotowane jajka. Dodajcie 2 łyżki jogurtu naturalnego, doprawcie solą i pieprzem, dodajcie resztę szczypiorku i czerwoną paprykę. wymieszajcie. 
  4. Rozłóżcie plastry szynki - na każdym rozłóżcie po 1 porcji farszu, zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. Zwińcie w roladkę i zepnijcie krótkimi wykałaczkami lub dłuższymi kawałkami szczypiorku.
  5. Przed podaniem schłodźcie w lodówce.