Szybki i łatwy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
Żółtka ubijamy osobno z cukrem na jednolitą masę.
Do ubitych żółtek dodajemy powoli białka - miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i partiami mąkę oraz wodę ... Miksujemy tylko chwilę żeby piana z białek mocno nie opadła, tylko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę 25x35 wcześniej wyłożona papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Porady
Jeśli ktoś lubi to można dać też olejku aromatycznego i cukru wanilinowego. A jeśli chcemy uzyskać kakaowy biszkopt to po mące dodajemy 3 łyżki kakao i zwiększamy o łyżeczkę proszku do pieczenia.
Komentarze