Szybki i łatwy biszkopt

4.04 (309 ocen)

  • 30 min

Bardzo szybki i prosty biszkopt, który zawsze się udaje ...

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżki wody
    - 4 jajka
    - szczypta soli
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.04 (309 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki i łatwy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
    Żółtka ubijamy osobno z cukrem na jednolitą masę.
    Do ubitych żółtek dodajemy powoli białka - miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i partiami mąkę oraz wodę ... Miksujemy tylko chwilę żeby piana z białek mocno nie opadła, tylko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę 25x35 wcześniej wyłożona papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
    Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Porady

Jeśli ktoś lubi to można dać też olejku aromatycznego i cukru wanilinowego. A jeśli chcemy uzyskać kakaowy biszkopt to po mące dodajemy 3 łyżki kakao i zwiększamy o łyżeczkę proszku do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować