Biszkopt jest podstawą wielu wypieków, między innymi tortów. Choć teoretycznie jest to najprostsze ciasto świata, ponieważ nie wymaga wyszukanych składników i skomplikowanych umiejętności, to często jednak nie wychodzi takie, jak powinno. Jego robienie bywa dość ryzykowne – niekiedy po upieczeniu okazuje się, że placek jest suchy i niesmaczny. Jeśli jednak zastosujecie prosty trik, wasz wypiek będzie puszysty, wilgotny, ale też wysoki i stabilny.
Prosty sposób na idealny biszkopt
Biszkopt nie będzie suchy, jeśli dodacie do niego składnik, który z pewnością większość z was ma w swoim domu. Mowa o oleju rzepakowym. Dzięki niemu ciasto już zawsze będzie udane. Warto wspomnieć też o tym, że olej rzepakowy jest bardzo zdrowy. Zawiera cenne składniki, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3). Tłuszcze te pozytywnie wpływają na pracę całego układu krwionośnego. Dobrze działają też na funkcjonowanie nerek i mięśnia sercowego.
Przepis na puszysty i wilgotny biszkopt
Składniki:
- 3 jajka w rozmiarze L
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- 2 godziny przed rozpoczęciem robienia biszkoptu wyjmijcie z lodówki 2 jajka, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Dzięki temu wasz biszkopt nie opadnie;
- Po tym czasie oddzielcie żółtka od białek. Z białek ubijcie w dużej misce sztywną pianę. Po ok. 2 minutach ubijania zacznijcie dodawać do nich cukier, róbcie to stopniowo. Cały proces ubijania powinien trwać ok. 10-12 minut – wtedy uzyskacie gęstą, białą pianę;
- Następnie dodajcie do miski żółtka wymieszane z olejem i zmiksujcie (róbcie to krótko, do momentu połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy);
- Do miski przesiejcie w 2 turach mąkę pszenną i delikatnie połączcie z masą za pomocą szpatułki. Ciasto powinno być puszyste i dobrze napowietrzone;
- Takie gotowe, wymieszane ciasto na biszkopt, przelejcie do formy do pieczenia. Delikatnie wyrównajcie jego wierzch. Biszkopt wstawcie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczcie ok. 50 minut – do momentu, aż będzie zarumieniony, a wbity w niego patyczek pozostanie suchy;
- Upieczony biszkopt wyjmijcie z piekarnika i pozostawcie do ostygnięcia na kilka godzin. Po tym czasie możecie pokroić go na cieńsze blaty.