Biszkopt orzechowy

4.44 (196 ocen)

  • 60 min

Idealny biszkopt do ciast orzechowych, kajmakowych, bakaliowych :)

  • 60 min

Składniki:


  • 6 jaj
    6 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżki mąki pszennej
    6 łyżek zmielonych orzechów
    5 łyżek bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.44 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

    Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy kolejno: mąkę, orzechy i bułkę tartą. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczamy masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.

Porady

Z w/w składników wychodzą 3 blaty biszkoptowe z tortownicy lub 2 blaty z blachy prostokątnej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

Biszkopt Orzechowy

To może cię zainteresować