Biszkopt orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.
Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy kolejno: mąkę, orzechy i bułkę tartą. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczamy masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.
Porady
Z w/w składników wychodzą 3 blaty biszkoptowe z tortownicy lub 2 blaty z blachy prostokątnej :)
Komentarze