Na 2. dzień smaki wszystkich warzyw w takiej ogórkowej się połączą i całość będzie smakować jeszcze lepiej. Dodając ogórki, weźcie pod uwagę, że z czasem, każdego kolejnego dnia zupa będzie bardziej słona i kwaśna. Zupa ogórkowa z każdym kolejnym dniem jest bardziej intensywna w smaku. Jeśli lubicie kwaśniejszą, dodajcie ogórków i soku więcej, jeśli wolicie umiarkowany smak - mniej. Tradycyjne ziemniaki zastąpi inny treściwy warzywny dodatek, który przy okazji złagodzi smak zupy. Wiele osób nie ma na niego pomysłu, a tu, ze swojską ogórkową, odnajdzie się znakomicie.

Zupa ogórkowa z batatami - inna niż zwykle, pyszna jak zawsze

Zupa ogórkowa z ziemniakami to już tradycja. Trudno się z nią kłócić, dlatego zróbcie ogórkową z ziemniakami, ale nieco innymi niż zwykle, bo słodkimi. Bataty zastąpią też przy okazji słodką marchewkę. Dodając je, zrezygnujcie już z marchwi. Ta zupa ma być choć trochę kwaśna, a nie słodka. Bataty ugotują się nieco szybciej niż zwykłe ziemniaki. Mimo, że nazywa się je potocznie słodkimi ziemniakami, tak naprawdę pochodzą z zupełnie innej rodziny roślin - powojowatych. Rosną głównie w Ameryce Południowej i w Azji. 

Podobnie jak nasze ziemniaki, bataty zawierają sporo skrobi, zagęszczą więc zupę. Mają też ponad 2x więcej wapnia niż ziemniaki, sporo beta-karotenu i witaminy E oraz  10x więcej sodu niż ziemniaki. Dzięki batatom zupa ogórkowa, jeśli jej nie zabielicie, zyska też ładniejszy, żywszy kolor. Jeśli chcecie ją zabielić, podajcie śmietanę osobno lub po rozłożeniu na talerze zróbcie ozdobnego kleksa. Będzie estetycznie, ale jednocześnie tak, jak lubią miłośnicy zabielanej ogórkowej

Przepis na zupę ogórkową z batatami

Składniki:

  • 3-5 dużych kiszonych ogórków (w zależności od tego, jak bardzo kwaśną lubicie zupę)
  • 1/2 szklanki soku z ogórków
  • 1 i 1/2 litra rosołu (opcjonalnie, wywaru mięsnego, drobiowego lub warzywnego)
  • 300 g batatów
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 średniego selera w korzeniu 
  • 1 mały por 
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
  • sól do smaku (ewentualnie)

Dodatkowo: olej i masło do podsmażenia warzyw.

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie i pokrójcie bataty w dużą kostkę (jak ziemniaki do ogórkowej).
  2. Umyjcie pozostałe warzywa i opłuczcie dokładnie por.
  3. Zetrzyjcie na tarce pietruszkę. Posiekajcie drobno seler i jasną część pora. Zieloną odłóżcie w całości na bok.
  4. Podsmażcie w garnku na niewielkiej ilości bataty, korzeń pietruszki, por i seler, aż warzywa lekko zmiękną. Dorzućcie zieloną część pora. 
  5. Zalejcie warzywa w garnku gorącym bulionem i gotujcie do miękkości. 
  6. Dodajcie do zupy zmiażdżony czosnek i dodajcie do zupy. Podgotujcie chwilę i zdejmijcie z palnika.
  7. Zetrzyjcie ogórki na dużych oczkach tarki. Podsmażcie je na osobnej patelni na niewielkiej ilości masła.
  8. Dodajcie do gorącej zupy i wlejcie do środka sok z kiszonych ogórków. Spróbujcie, doprawcie ewentualnie solą. 
  9. Podawajcie zupę posypaną posiekanym koperkiem lub natką.