Zupa ogórkowa z ziemniakami na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do 2,5 litrów wrzącej wody dodać podzielone na porcje żeberka.Lekko
posolić,popieprzyć,dodać listek laurowy,ziele angielskie i gotować na
małym ogniu około 25 minut.
2.Warzywa oczyścić, ogórki,marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w piórka i zarumienić na maśle.Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków wrzucić do mięsa i gotować do miękkości składników.Dodać wyciśnięty czosnek.
3.20 minut przed końcem gotowania wrzucić ziemniaki.Na koniec do zupy dodać śmietanę oraz posiekany koperek.
Porady
Jeśli chcemy aby zupa była bardziej kwaśna wlewamy trochę soku z ogórków.
Komentarze