Zupa ogórkowa, obok pomidorowej, rosołu i żurku, to jeden z największych polskich klasyków obiadowych. W każdym przepisie, niezależnie od domu, jej bazą są kiszone ogórki, które nadają jej tak wspaniałego i charakterystycznego smaku. Najlepsze są oczywiście te fermentowane samodzielnie, ponieważ wtedy mamy pewność, że powstały wyłącznie na bazie niezbędnych dodatków oraz są idealnie ukiszone. Oprócz ogórków ze słoika wrzuca się do niej także inne warzywa, a także przyprawy i zioła. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni i poszukujecie nowych smaków, następnym razem możecie pokusić się o nietypowe połączenie produktów i dodać do swojej zupy smaczliwkę wdzięczną

Zupa ogórkowa - co dodać, żeby poprawić jej smak?

Koniecznie wypróbujcie nasz nowy przepis na zupę ogórkową z dodatkiem awokado. Dzięki temu oryginalnemu składnikowi, kwaskowość ogórków zostanie delikatnie złagodzona przez kremowy owoc. Nie martwcie się, ogórkowa nadal będzie smakować tak, jak powinna. Jednak jej aromat stanie się subtelniejszy i konsystencja zmieni w jedwabistą, bardzo przyjemną do konsumpcji. 

Awokado (po polsku zwane smaczliwką) jest niesłodkim owocem, który śmiało możecie dodawać do różnych potraw, zarówno deserowych, jak i wytrawnych. Znajduje ono wszechstronne zastosowanie – od guacamole, przez zupy, aż po różnego rodzaju sałatki z awokado. Warto wspomnieć również o tym, że awokado jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Przepis na zupę ogórkową z awokado

Potrzebne składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 5 ogórków 
  • 2 awokado
  • 1 - 1,5 litra bulionu
  • 50 g serka topionego (możecie pominąć)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokrójcie cebulę w kostkę, wrzućcie na gorący tłuszcz w rondelku, a gdy się lekko zeszkli – dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek;
  2. Dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę i podsmażcie całość. Nie zapominajcie o mieszaniu;
  3. Cebulkę z czosnkiem przełóżcie do garnka i zalejcie bulionem. Gotujcie do momentu, aż ziemniaki będą miękkie;
  4. Pokrójcie ogórki i awokado i dodajcie do zupy. Gotujcie przez 2-3 minuty;
  5. Całość zblendujcie;
  6. Zupę możecie jeść z serkiem topionym – wtedy będzie jeszcze bardziej kremowa.