Moja babcia robiła najlepszą zupę ogórkową moja jest kopią ale smakiem nie odbiega od smaku dzieciństwa
Składniki:
SKŁADNIKI;
2 korpusy
5 ziemniaków
1marchewka
1 pietruszka
Pół selera
Biała część pora
2 słoiki ogórków kiszonych + sok z nich
3 ząbki czosnku
Pół pęczka koperku
2 łyżki masła
Pieprz
Przyprawa uniwersalna warzywna
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 kartonik śmietany 18%
Zupa ogórkowa wg babci julci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE;
Korpusy myjemy i wkładamy do garnka zalewamy wodą i dokładamy ziele angielskie i liścia laurowego wstawiamy na gaz i gotujemy . W między czasie obieramy ziemniaki i włoszczyznę oraz czosnek. Marchew , pietruszkę , seler ścieramy na natce o dużych oczkach tak samo ogórki ale je odkładamy osobno . Ziemniaki kroimy w kostkę koperek siekamy a czosnek przeciskam przez praskę . Jak korpusy są dobrze obgotowane a mięsko miękkie to je wyjmujemy . Wkładamy do wywaru ziemniaki z włoszczyzną gotujemy do miękkości ziemniaków w tym czasie na maśle w osobnym rondelku przesmażam ogórki około 10-15 minut , Jak ziemniaki są już miękkie dokładam ogórki czosnek zagotowujemy . Na sam koniec dodaje posiekany koperek i śmietanę . Doprawiam do smaku przyprawą uniwersalną i pieprzem jeśli jest taka potrzeba dodajemy wody z ogórków . Gotowe smacznego
Porady
Ogórki możemy dodać jak ziemniaki są miękkie w przeciwnym razie kwas zatrzyma gotowanie ziemniaków i będą one tzw tępe
Komentarze