Zupa ogórkowa wg Babci Julci

4.96 (189 ocen)

Moja babcia robiła najlepszą zupę ogórkową moja jest kopią ale smakiem nie odbiega od smaku dzieciństwa

Składniki:

  • SKŁADNIKI;
    2 korpusy
    5 ziemniaków
    1marchewka
    1 pietruszka
    Pół selera
    Biała część pora
    2 słoiki ogórków kiszonych + sok z nich
    3 ząbki czosnku
    Pół pęczka koperku
    2 łyżki masła
    Pieprz
    Przyprawa uniwersalna warzywna
    4 ziarenka ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1 kartonik śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.96 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa Dania główne

Zupa ogórkowa wg babci julci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0y4jjj4 1. WYKONANIE;
    Korpusy myjemy i wkładamy do garnka zalewamy wodą i dokładamy ziele angielskie i liścia laurowego wstawiamy na gaz i gotujemy . W między czasie obieramy ziemniaki i włoszczyznę oraz czosnek. Marchew , pietruszkę , seler ścieramy na natce o dużych oczkach tak samo ogórki ale je odkładamy osobno . Ziemniaki kroimy w kostkę koperek siekamy a czosnek przeciskam przez praskę . Jak korpusy są dobrze obgotowane a mięsko miękkie to je wyjmujemy . Wkładamy do wywaru ziemniaki z włoszczyzną gotujemy do miękkości ziemniaków w tym czasie na maśle w osobnym rondelku przesmażam ogórki około 10-15 minut , Jak ziemniaki są już miękkie dokładam ogórki czosnek zagotowujemy . Na sam koniec dodaje posiekany koperek i śmietanę . Doprawiam do smaku przyprawą uniwersalną i pieprzem jeśli jest taka potrzeba dodajemy wody z ogórków . Gotowe smacznego

Porady

Ogórki możemy dodać jak ziemniaki są miękkie w przeciwnym razie kwas zatrzyma gotowanie ziemniaków i będą one tzw tępe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować