Nie ma chyba nikogo, kto nie lubiłby udek, skrzydełek czy pałek z kurczaka. Wiele z nas w dzieciństwie lubiło po prostu wziąć je do ręki i obgryźć, bez noża i widelca. Póki pogoda nie sprzyja jeszcze rozpalaniu grilla, sprawdźcie, jak zrobić kurczaka pieczonego, który smakuje jak z rusztu. Pomogą wam w tym 2 sprytne dodatki, w tym 1 napój. 2. dodatek pochodzi z warzywniaka - w naturalny sposób wzmocni smak całego dania. 

Kurczak pieczony - jakie części są najlepsze na ruszt?

Do pieczenia, niezależnie czy na grillu czy w piekarniku, najlepiej nadają się dość tłuste kawałki kurczaka. Skrzydełka będą świetną przekąską, ale trudno się nimi najeść na obiad. Jeśli zależy wam na solidnej porcji, zdecydujcie się na pałki lub udka - generalnie dolną ćwiartkę kurczaka. Trudno przesuszyć je w piekarniku podczas pieczenia - zawierają wystarczająco dużo tłuszczu. Zachowają soczystość, a skórka, pod warunkiem, że dobrze ją przygotujecie, skarmelizuje się i będzie chrupać. Takie mięso możecie też obrać i wykorzystać np. do sałatek czy jako wkład do kanapek. 

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka jak z grilla?

Efekt barbecue pomoże wam uzyskać kilka dodatków. Kurczaka warto wcześniej zamarynować. Zalewa zmiękczy mięso i nada mu grillowy, a jednocześnie karmelowy posmak. Podstawą zalewy do pieczonych udek z kurczaka jest napój typu cola. Dopilnujcie, by zawierała prawdziwy cukier, nie słodzik. Dzięki niemu mięso będzie miało szansę się skarmelizować. Karmelizację wesprze miód, który przy okazji nada mięsu apetyczny glanc. Napój zawiera też barwnik, który sprawi, że skórka pieczonego kurczaka zrumieni się na ciemnozłoty kolor. 

Pieczony pomidor - naturalny wzmacniacz smaku

Smak jak z grilla pomoże też odwzorować miód, keczup i mielona wędzona papryka (słodka). Możecie też dodać szczyptę ostrej, jeśli lubicie mięso w pikantniejszej wersji. Po zdjęciu zalewy z ognia dodajcie do niej pokrojonego pomidora. Pieczony pomidor zawiera mnóstwo smaku umami, który podkreśla i pogłębia smak pieczonego mięsa. Pomidory mają mnóstwo kwasu glutaminowego, który jest jednym ze składników znanego wszystkim glutaminianu sodu. Taki pomidor, w połączeniu z napojem typu cola, miodem i papryką, wzmocni smak kurczaka w naturalny sposób, bez dosypywania podejrzanego „proszku”. Do zalewy możecie też wkroić inne warzywa, np. por, cebulę czy paprykę.

Pieczone udka z kurczaka - przepis

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 szklanka napoju typu cola
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Posólcie i popieprzcie udka ze wszystkich stron. Wetrzyjcie w skórkę wyciśnięty przez praskę czosnek i obsypcie mieloną słodką i wędzoną papryką. 
  2. Podgrzejcie i gotujcie w rondelku keczup z colą i miodem - na niewielkim ogniu, przez ok. 10 minut, aż całość nieco zgęstnieje - wydzieli się potrzebny cukier. 
  3. Zdejmijcie z ognia zalewę i wkrójcie do niej kawałki pomidora. Wymieszajcie.
  4. Ułóżcie w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym mięso, zalejcie je marynatą i pieczcie przez 1,5 godziny w temp. 180 st. C. Podczas pieczenia co ok. 20-30 minut obracajcie mięso na 2. stronę.

Podawajcie z ulubionymi dodatkami - na osobnej blaszce w międzyczasie możecie upiec ziemniaki.