Owsianka na mleku kokosowym to zawsze dobry pomysł. Nie tylko na podwieczorek, ale również na śniadanie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcecie ją zjeść na zimno, wystarczy po przygotowaniu schłodzić ją przez noc w lodówce. To znakomite rozwiązanie, jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chcecie „zapychać się” mało wartościowymi kupnymi słodyczami.

Owsianka kokosowa - podstawowy przepis

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Zagotujcie płatki owsiane i wiórki kokosowe z mlekiem kokosowym.
  2. Gotujcie ok. 10 minut.
  3. Jedzcie na ciepło lub wystudźcie i schłodźcie w lodówce przed podaniem - pod przykryciem.

Mleko kokosowe to podstawa 

Jest ono bazą tego przepisu. Jeśli go nie macie, zastąpcie je zwykłym, ale wsypcie do garnuszka więcej wiórków kokosowych. Jeśli chcecie, by owsianka była jeszcze gęstsza, wykorzystajcie mleko kokosowe wraz ze śmietanką, jaka zebrała się na górze puszki. Po otwarciu puszki z mlekiem po prostu wymieszajcie razem całą jej zawartość. Podczas gotowania owsianka kokosowa i tak będzie gęstnieć. Taka owsianka będzie jednocześnie tłustsza niż przygotowana na czystym mleku kokosowym. Jeśli więc uważacie na kalorie, lepiej wykorzystajcie płynną część mleczka. 

Pozostałą po przygotowaniu owsianki część mleka kokosowego możecie wykorzystać np. do zagęszczenia zup czy sosów (jeśli została wam część ze „śmietaną”). Mleko kokosowe o rzadszej konsystencji przyda wam się do przygotowania koktajlu owocowego lub naleśników na słodko - zamiast zwykłego mleka. 

Owsianka kokosowa w wersji luksusowej

W wersji dla łasuchów spragnionych czekolady i na bogato, bez liczenia kalorii, możecie „pójść na całość”. Przed podaniem roztopcie 70 g deserowej czekolady w kąpieli wodnej i przełóżcie warstwy owsianki czekoladą. Owsianka w takiej formie najbardziej efektownie będzie wyglądać w szklanym pucharku. Jeśli brakuje wam czekolady w podstawowej wersji owsianki, ale nie chcecie zjadać za jednym posiedzeniem prawie całej tabliczki, zetrzyjcie 2-3 kostki na drobnych oczkach i posypcie nimi owsiankę lub dodajcie do gotującej się owsianki 1 łyżkę niesłodzonego kakao. Cukier w przepisie możecie też zupełnie pominąć lub zmniejszyć jego ilość. Dla niektórych wiórki kokosowe i mleko są już wystarczająco słodkie.