Owsianka jest świetnym pomysłem na pyszne i pożywne śniadanie. Zazwyczaj je się ją w wersji na słodko, np. pieczona owsianka z rodzynkami i czekoladą, owsianka z czereśniami, owsianka brownie. Bardzo popularna jest również owsianka bananowo-czekoladowa. Na dodatek ta potrawa, skomponowana w odpowiedni sposób, będzie idealna na pierwszy posiłek, ponieważ zadziała niczym paliwo dla waszego mózgu i pomoże wam zmierzyć się z trudami całego dnia.

Nocna owsianka z 2 szczególnymi składnikami

Nocna owsianka to idealna propozycja dla osób, które rano nie mają wiele czasu, żeby przygotowywać pożywne śniadanie. Robi się ją wieczorem poprzedniego dnia, a rano pyszny posiłek jest od razu gotowy do zjedzenia.

Owsianka sama w sobie jest bardzo zdrowa i świetnie działa na nasz organizm. Jeśli jednak dodacie do niej jeszcze 2 szczególne dodatki – efekt będzie naprawdę wspaniały. Chodzi o owoce jagodowe oraz orzechy. Zdrowie mózgu jest ściśle związane ze zdrowiem serca, a jedzenie owsianki z tymi dodatkami wpływa korzystnie na oba narządy.

Dlaczego warto dodać do owsianki borówki i orzechy?

Owoce jagodowe, czyli np. borówki czy leśne jagody zawierają cenne związki, które pozytywnie wpływają na mózg oraz chronią go. Doskonale działają także na serce i wątrobę. Ich regularne jedzenie  dostarcza naszemu organizmowi dużej ilości witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika.

Orzechy z kolei są bogate w witaminę E, która dobrze wpływa na pracę mózgu. Są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3. 

Jak zrobić nocną owsiankę?

Żeby przygotować taki posiłek, musicie wymieszać ok. pół szklanki płatków owsianych z mlekiem (może być krowie lub roślinne). Tak zrobioną bazę do owsianki, odstawcie do lodówki na całą noc.

Rano dodajcie do niej borówki i orzechy. Żeby była jeszcze smaczniejsza, świetnie sprawdzi się również dodatek szczypty cynamonu, który ciekawie wzbogaca całą potrawę.