Spośród wielu rodzajów ciast jogurtowiec jest chyba jednym z łatwiejszych. Nie trzeba go długo mieszać, wyrabiać, ani czekać aż wyrośnie, jak w przypadku drożdżowego. W przeciwieństwie do ciasta kruchego, nie ma też potrzeby chować go do lodówki. Jogurtowiec jest więc doskonały dla tych, którzy nie marnują czasu albo potrzebują szybko upiec coś dla gości czy głodnych domowników. Ciasto jogurtowe smakuje jeszcze lepiej niż klasyczne drożdżówki. Wypiek na jogurcie będzie też dłużej świeży i wilgotny. Podczas, gdy drożdżówki zdążą już dawno wyschnąć, wy ukroicie sobie kolejny kawałek puszystego ciasta. I nie będzie go trzeba przepijać herbatą czy kawą.  

Twaróg - sposób na smaczne ciasto jogurtowe 

Składniki potrzebne do tego ciasta są łatwo dostępne i na pewno używacie ich często do pieczenia. Tym, co sprawia że jogurtowiec jest tak puszysty i wilgotny jest dodatek jogurtu. To jednak nie wszystko. Twaróg to drugi superskładnik, który „nawilża” ciasto. Z poniższego przepisu dowiecie się, jak zrobić ciasto jogurtowe z twarogiem. Jest ono podobne w przygotowaniu do sernika, ale jeszcze lepsze, bo łatwiej i szybciej się je przyrządza. Nie musicie się też bać, że opadnie. Wystarczy zmiksować składniki, wylać je do formy, zrobić prostą, ozdobną kratkę z twarogu i upiec. 

Przepis na ciasto jogurtowe z twarogiem

Składniki na formę 27 x 18cm:

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g twarogu
  • 200 g cukru
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wbijcie 4 jajka do miski. Wsypcie 200 g cukru, szczyptę soli i ubijcie, aż masa stanie się prawie biała i pojawi się piana.
  2. Następnie dodajcie jogurt oraz olej i ubijajcie dalej, aż składniki się połączą.
  3. Weźcie mąkę, proszek do pieczenia i przesiejcie przez sitko nad miską z mokrymi składnikami. Mieszajcie jeszcze kilka minut, aż otrzymacie ciasto o gęstej, a jednocześnie półpłynnej konsystencji. 
  4. Wlejcie masę do formy o wymiarach 27 x 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównajcie z wierzchu szpatułką lub nożem.
  5. W misce zmiksujcie twaróg z jajkiem i cukrem pudrem. Gdy masa będzie już gładka, przełóżcie ją do rękawa cukierniczego z końcówką o dużym otworze.* 
  6. Wyciśnijcie masę twarogową na wierzch ciasta, tworząc wzór w kratkę. 
  7. Wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 40-50 minut (dokładny czas zależy od waszego urządzenia). Pod koniec wbijcie drewniany patyczek w ciasto by sprawdzić, czy jest już upieczone. Jeśli nie przykleją się do niego grudki, blaszkę można już wyjmować z piekarnika.
  8. Posypcie ciasto z wierzchu cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!

*Rękaw cukierniczy możecie też zrobić z pergaminu lub kawałka papieru do pieczenia, zwijając go w rożek i przycinając końcówkę. 

Źródło przepisu: tesciowagotuje.pl