Kluski leniwe (i jakiekolwiek inne) to niezawodny „ratunkowy” obiad, gdy lodówka jest pusta, a wy macie w kuchni głównie mąkę, cukier, twaróg i jajka. Decydując się na kluski leniwe na słodko, nie musicie przygotowywać żadnego specjalnego sosu. Wystarczy, że zrobicie na patelni karmel lub podgrzejecie na maśle cukier wymieszany z cynamonem i posypiecie całość podprażoną bułką tartą. Poszukajcie głębiej w szafkach, na pewno macie wszystkie składniki. A jeśli zabraknie wam twarogu, mamy sprytny zamiennik.
Jak zrobić kluski leniwe z serkiem wiejskim zamiast twarogu?
Jeśli podmienicie twaróg na serek wiejski, pierogi leniwe wyjdą wam jeszcze bardziej puszyste, mięciutkie, a jednocześnie wilgotne i rozpływające się w ustach. Dzięki kremowej konsystencji tego produktu z kubeczka kluski wyjdą równie miękkie, a przy tym nieco zdecydowanie (mniej tłuste) i bardziej puszyste niż kluski leniwe z twarogiem. Ciasto zmiksujecie wstępnie w blenderze lub w mikserze, a wyrobicie do końca ręcznie, i to błyskawicznie. Zanim zagotuje się woda w dużym garnku, będziecie mieć gotowe, już pokrojone kluseczki.
Przepis na kluski leniwe z serkiem wiejskim
Składniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g)
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Wstawcie duży garnek z lekko osoloną wodą.
- Zmiksujcie serek wiejski z jajkami i 2 rodzajami cukru na gładką masę. Następnie, wciąż miksując, dodawajcie stopniowo mąkę, obserwując konsystencję.
- Gdy ciasto będzie już zwarte, zbite i gęste, uformujcie je ręcznie w kilka wałków na blacie lekko podsypanym mąką.
- Pokrójcie ciasto ukośnie, w kilkucentymetrowe kluseczki.
- Wrzućcie kluski na wrzątek i gotujcie przez 1 minutę od wypłynięcia.
- Kluski leniwe na słodko podawajcie z cukrem pudrem, zwykłym cukrem i cynamonem, kleksem śmietany, homogenizowanego serka waniliowego lub z porcją ulubionego dżemu (dżem często występuje w dwupaku z serkiem wiejskim, ale możecie też wykorzystać inny).
Kluski leniwe na słodko, ale nie tylko - inaczej niż zwykle
Jeśli nie dodacie do przepisu cukru, a tylko posolicie ciasto, kluski nadadzą się do podania również na wytrawnie. Będą pyszne np. z mięsem i sosem pieczeniowym, pomidorowym, grzybowym, pieczarkowym z koperkiem, serowym lub śmietanowym ze sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Pierogi leniwe na słono będą pasować również do pesto, podane jak włoskie gnocchi - bazyliowego, klasycznego lub innego tego typu sosu, np. z natki pietruszki czy z czosnku niedźwiedziego. Możecie je też podać z podsmażonym na oliwie czosnkiem i papryczką chili lub z podgrzanym ajwarem (gęstym sosem paprykowym). Nadają się również jako dodatek do gulaszu lub pieczeni.
Komentarze