SOS PIECZENIOWY

4.45 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybki i smaczny sos pieczeniowy, który odmieni smak każdego mięsa. :)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • sok pozostały z pieczenia mięsa - u mnie 80 ml,
    1/2 szklanki wody,
    1/3 kostki bulionowej,
    liść laurowy,
    2 ziarna ziela angielskiego,
    sól i pieprz do smaku,
    czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina wody.
Wystaw ocenę:

4.45 (154 ocen)

Zobacz również:

Sosy Szynki

Sos pieczeniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok pozostały z mięsa przelewam do garnka, wlewam wodę i zagotowuję. Dodaję kostkę bulionową, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję na najmniejszym ogniu przez 10 minut (pod przykryciem).
    Sos zagęszczam mąką dobrze rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Wlewam szybko i energicznie mieszam do czasu zgęstnienia sosu.
    Powstały sos doprawiam do smaku solą i pieprzem, przelewam przez sito.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować