Przepis na dziecinnie łatwe i szybkie pączki budyniowe przyda wam się na każdą okazję i bez niej. Jeśli jesteście fanami pączków głównie raz do roku, w Tłusty Czwartek i chcecie zachować tradycję, uprościcie z nim sobie znacznie zadanie. Nikt nie będzie już tęsknił za pełnowymiarowymi pączkami. Na wszelki wypadek, grzejąc już naraz taką ilość oleju, zróbcie z niego użytek i przygotujcie ciasto budyniowe na pączki z podwójnej ilości składników. Jedząc mięciutkie, budyniowe kuleczki w głębokim tłuszczu, łatwo stracić rachubę. Są pyszne bez nadzienia, ale możecie je też szybko napełnić, np. kremem budyniowym lub konfiturą. Zrobicie to za pomocą przeznaczonej do tego, czystej strzykawki o dużej pojemności, wypełnionej już wcześnie słodkim nadzieniem.

Jak zrobić ciasto budyniowe na pączki?

Ciasto budyniowe na pączki wyróżnia się prostotą przygotowania i delikatnością. Podobnie, jak do sernika, proszek budyniowy dodajemy również i tutaj. Zastąpi on część mąki. Gdy w klasycznych pączkach jest jej za dużo, ciasto, nawet po usmażeniu w dużej ilości tłuszczu, staje się gumowate i nieprzyjemne w jedzeniu. Gdy takie, drożdżowe przecież ciasto, dodatkowo wyschnie, trudno zjeść takiego pączka bez popijania, a przyjemność znika.

Pączek w środku powinien mieć sprężyste i mięciutkie ciasto. Pączki z budyniem są idealnie wilgotne przez cały czas, ale jednocześnie nie za tłuste - dzięki niewielkiemu dodatkowi spirytusu, który temu zapobiega. Na zewnątrz mają cienką i delikatną, chrupiącą skórkę. 

Ciasto budyniowe na pączki dodajemy do mąki i całej reszty składników. Następnie wyrabiamy całość na gładką masę bez grudek (ręcznie lub robotem) i gotowe. Ciasto wrzucamy na gorący tłuszcz za pomocą łyżeczki lub gałkownicy. Poradzicie sobie z tym przepisem nawet, jeśli smażycie z nami pierwsze pączki w życiu. 

Pączki budyniowe w wersji mini - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1-1 i 1/2 szklanki oleju do smażenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przesiejcie mąkę przez gęste sito. Wbijcie do niej jajka, dodajcie jogurt, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, spirytus i cukier puder. Wymieszajcie całość na gładką masę. Możecie sobie pomóc, przygotowując ciasto w robocie ze specjalnym hakiem.
  2. Rozgrzejcie w wysokim garnku olej. Temperatura tłuszczu powinna wynosić co najmniej 170 st. C. Łyżeczką lub gałkownicą (jeśli macie), wrzucajcie ostrożnie na rozgrzany olej porcje ciasta. Jeśli do nakładania ciasta użyjecie gałkownicy, pączki będą mieć jeszcze ładniejszy, regularny i kulisty kształt.
  3. Smażcie pączki, aż staną się złote ze wszystkich stron. Podczas smażenia wyraźnie nabiorą objętości. 
  4. Gotowe pączki budyniowe posypcie cukrem pudrem. Podawajcie na ciepło.