Zupa z fasolką szparagową

4.49 (164 ocen)

  • 30 min

Sycąca, smaczna zupa dla każdego!

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
    1/2 kg żeberek
    4 marchewki,
    zielona cześć pora (3-4 liście)
    1/2 selera średniej wielkości
    1 pietruszka (korzeń)
    5 dużych ziemniaków
    5-7 ziarenek pieprzu
    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze paski i zalewamy 2,5 litrami zimnej wody. Gotujemy z 2 łyżeczkami soli i ziarenkami pieprzu około 45 minut na niewielkim ogniu.
  • 2. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru z żeberek wraz z pociętymi w paski liśćmi oczyszczonego pora. Dodajemyn fasolkę szparagową obraną, umytą i pokrojoną w słupki o długości około 2 cm oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • 3. Pod koniec gotowania, kiedy mięso i warzywa są miękkie, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy w razie potrzeby solą do smaku.

Porady

Zamiast żeberek możemy użyć korpusu lub skrzydełek z kurczaka. Wówczas zupa będzie mniej kaloryczna, ale wersja z żeberkami jest zdecydowanie smaczniejsza :-).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować