Koreczki z paróweczki

5 (184 ocen)

  • 30 min

Koreczki wyśmienicie nadają się na Sylwestrową imprezę jak i przyjęcie urodzinowe dla najmłodszych !

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 8 koreczków:
    2 cienkie parówki cielęce (lub wieprzowe)
    10 dag sera żółtego
    2 kromki chleba żytniego
    4 rzodkiewki
    szczypior
    drewniane wykałaczki

    Dip:
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka musztardy
    2 łyżeczka ketchupu łagodnego
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Koreczki z paróweczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą paróweczkę kroimy na 4 równe części. Każdą z uzyskanych ćwiartek parówki nacinamy w kształcie szachownicy z obu brzegów do połowy. Smażymy na rozgrzanym mocno tłuszczu dzięki czemu poszczególne ćwiartki pootwierają się tworząc mini ośmiorniczki.
  • 2. Z kromek chleba odkrawamy skórki i kroimy je w niewielkie romby, które smażymy na patelni bez tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  • 3. Przygotowujemy kostki sera grubości około 1 cm oraz rzodkiewkę przeciętą na połówki.
  • 4. Na wykałaczki nakłuwamy kolejno: podsmażony chleb, parówkę, szczypiorek (pasma ułożone na krzyż), żółty ser, rzodkiewkę i znów szczypior (ułożony na krzyż).
  • 5. Koreczki smakują najlepiej z dipem musztardowo - ketchupowym.

Porady

W wersji dla dzieci można użyć tylko ketchupu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować