Klopsiki w zalewie octowej

4.11 (376 ocen)

  • 24 min
  • Dla 8 osób

Ta pyszna przekąska idealnie nadaje się na przyjęcia jak i bale sylwestrowe !

  • 24 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    1 cebula
    1 bułka kajzerka
    sól, pieprz
    bułka tarta
    smalec do smażenia

    Zalewa:
    3 szklanki wody
    3/4 szklanki octu 10%
    3 łyżki cukru
    3 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    1 duża cebula
Wystaw ocenę:

4.11 (376 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Klopsiki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa mielonego, jajka, namoczonej bułki kajzerki, startej na tarce cebuli, soli i pieprzu wyrabiamy masę jak na kotlety mielone.
  • 2. Z masy formujemy małe klopsiki , obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
  • 3. Wodę, ocet, cukier , przyprawy zagotowujemy i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty .
  • 4. Klopsiki przekładamy do dużego , wyparzonego słoika i zalewamy gorącą zalewą.
  • 5. Pozostawiamy je tak do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki.

Porady

Według mnie najsmaczniejsze są klopsiki smażone na smalcu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Urodziny Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować