Ciasto TOFFI

4.51 (182 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto dla każdego łasucha.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 paczek herbatników
    1 opakowanie krakersów
    1 szklanka mąki krupczatki
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    4 żółtka
    1 litr mleka
    200 g masła
    1 puszka masy krówkowej
    500 ml śmietany kremówki 30%
    2 opakowania śmietan-fixu
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Toffi

Ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA I
    Masło rozpuszczamy w rondelku z 1/2 szklanki mleka. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodajemy porcjami mąkę. Do powstałej masy dolewany rozpuszczone masło mieszając mikserem, aby nie powstały grudki. Powstałą masę przelewamy do garnka i wlewamy resztę gorącego mleka, ciągle mieszając do momentu zagotowania masy. Masa musi zgęstnieć i trzeba ją mieszać, aby nie przywarła do dna naczynia. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. MASA II
    Gotowa masa krówkowa.
  • 3. Masa III
    500 ml śmietany kremówki 30% ubijamy z 2 opakowaniami śmietan-fixu i 2 łyżkami cukru pudru na sztywno.
  • 4. Sporej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, a następnie kolejno warstwami masę budyniową, herbatniki, masę krówkową, krakersy, bitą śmietanę. Na wierzchu posypujemy startą gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować