0,5 kg pieczarek,
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
0,5 kg karkówki ewentualnie kilka skrzydełek z kurczaka , jak kto woli
2 listki laurowe
4-6 ziaren ziela angielskiego
przyprawa uniwersalna, pieprz kolorowy
smietana, do zabielenia
koperek lub natka pietruszki
Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać i zalać wodą, dodać całe warzywa, wczesniej oczyszczone, gotować, zebrać szumowiny i zmniejszyć ogień, dodać listki laurowe, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, pieprz kolorowy swieżo zmielony, pokrojone, oczyszczone pieczarki i gotować do miękkosci.
Miękkie warzywa wyjąć , utłuc tłuczkiem do ziemniaków i dodać znów, jest to doskonała metoda, aby dzieciaki zjadły warzywa.
Do prawie gotowej zupy dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, ich ilosć zależy jak gęsta ma być zupa.
Na koniec dodać smietanę i koperek, lub natkę pietruszki, doprawić do smaku.
Porady
Do tej zupy idealnie pasuje makaron w kształcie ryżu, wrzucamy go do zupy pod koniec gotowania
Komentarze