zupa jak u babci

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

taką zupę przygotowywała dla mnie babcia, teraz ja ją gotuję dla rodzinki:) jest prosta do zrobienia a zarazem smaczna

  • 60 min

Składniki:

  • 2 i pół litra wody
    5 liści laurowych
    5 kulek ziela angielskiego
    Sól, biały lub ziołowy pieprz
    3 średniej wielkości marchewki
    2 średniej wielkości pietruszki
    Mały seler
    Kawałek pora
    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 większe jajko
    3-4 łyżki tartej bułki
    1 cebula
    1 kostka warzywna
    1 i pół łyżki mąki
    Śmietana do zup 18% 1 szklanka
    Świeża pietruszka
    szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować klopsiki: pokroić drobno cebulę i dodać do mięsa, wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz. Wyrobić gładką masę a następnie uformować małe okrągłe klopsy. Do większego garnka wlać wodę, dodać umyte wcześniej, obrane i pokrojone w drobne kawałki warzywa-mogą być talarki lub kostka. Wodę posolić i popieprzyć. Warzywa gotować przez 15 minut od czasu zagotowania. Po tym czasie dodać klopsy i gotuję jeszcze od czasu ich wypłynięcia przez 15 do 20 minut.Mąkę mieszam z odrobiną wody, dodaję śmietanę i hartuję odrobiną gorącej zupy, wlewam do garnka i jeszcze chwilę gotuję. Na koniec do zupy dodaję większą szczyptę kwasku cytrynowego( można dodać sok z cytryny) kostkę bulionową. Zupę można podawać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami i przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować