taką zupę przygotowywała dla mnie babcia, teraz ja ją gotuję dla rodzinki:) jest prosta do zrobienia a zarazem smaczna
60 min
Składniki:
2 i pół litra wody
5 liści laurowych
5 kulek ziela angielskiego
Sól, biały lub ziołowy pieprz
3 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości pietruszki
Mały seler
Kawałek pora
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 większe jajko
3-4 łyżki tartej bułki
1 cebula
1 kostka warzywna
1 i pół łyżki mąki
Śmietana do zup 18% 1 szklanka
Świeża pietruszka
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
Zupa jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować klopsiki: pokroić drobno cebulę i dodać do mięsa, wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz. Wyrobić gładką masę a następnie uformować małe okrągłe klopsy. Do większego garnka wlać wodę, dodać umyte wcześniej, obrane i pokrojone w drobne kawałki warzywa-mogą być talarki lub kostka. Wodę posolić i popieprzyć. Warzywa gotować przez 15 minut od czasu zagotowania. Po tym czasie dodać klopsy i gotuję jeszcze od czasu ich wypłynięcia przez 15 do 20 minut.Mąkę mieszam z odrobiną wody, dodaję śmietanę i hartuję odrobiną gorącej zupy, wlewam do garnka i jeszcze chwilę gotuję. Na koniec do zupy dodaję większą szczyptę kwasku cytrynowego( można dodać sok z cytryny) kostkę bulionową. Zupę można podawać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami i przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.
Komentarze