Zupa kalafiorowa jak u Babci

4.44 (178 ocen)

  • 20 min

Smak ten pamiętam z dzieciństwa jak Babcia nam zawsze ją gotowała. Niby zupa kalafiorowa a jednak to aż zupa kalafiorowa. Może potrzebne nam troszkę czasu do przygotowania, ale warto jest pyszna.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa, 1 kalafior, 2 marchewki, pół selera, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 2 kostki rosołowe, koperek, 3 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.44 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcje rosołową dokładnie myjemy oczyszczamy i wkładamy do wody, gotujemy na małym ogniu. Wkładamy 2 kostki rosołowe i dodajemy troszkę wegety pół łyżeczki. Następnie dokładnie myjemy kalafior i resztę warzyw.
    Kalafior rozdrabniamy na małe kawałeczki (zawsze drobno kroję nożem) warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po upływie około 30minut od gotowania wrzucamy wszystkie warzywa do zupy. Gotujemy jeszcze około 30 minut na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy śmietanę i koperek zagotowujemy i wyłączamy.

Porady

Smaczna jest nawet chłodniejsza idealna na te upalne dni. Ja dodaje sporą ilość koperku smak jest o wiele lepszy. Można podawać z pieczywem lub grzankami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować