Świetnie rozgrzewa, smaczna alternatywa do tradycyjnego barszczu. Polecam.
2 godz.
Składniki:
2 filety z pstrąga - mrożone
2 filety z mintaja – mrożone
5 szklanek wywaru warzywnego (może być z kostki)
1 cebula
40 gr mieszanki suszonych grzybów
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
200 gr makaronu na łazanki
Sól i pieprz do smaku
Zupa grzybowo-rybna. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne rozmrozić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Suszony grzyby zamoczyć w 2 szklankach wody (ok. 2 godziny).
Filety rybne pokroić w małą kostkę i dodać do wywaru warzywnego.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy. Dodać do wywaru z rybą. Gotować 15 minut.
Namoczone grzyby pokroić w paski i gotować w wodzie, w której się moczyły.
Gdy ryba będzie miękka, dodać masło, grzyby z wywarem oraz sól i pieprz do smaku i ponownie zagotować.
.
Makaron – łazanki ugotować i położyć po dwie łyżki na talerz. Zalać gorącą zupą.
Komentarze