Zupa rybna z dorsza

4.5 (144 ocen)

Kupując dorsze w całości i później filetując je, nie przypuszczałam, że tak dużo mięsa zostaje na szkilecie ryby. Szkoda mi było wyrzucić to do śmieci...i tak powstała moja pierwsza w życiu zupa rybna.

Składniki:

  • 3 szkielety z ryb
    1 filet z dorsza ze skórą lub bez
    mała włoszczyzna + 2 średnie ziemnaki + przeciśnięty ząbek czosnku
    1/2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka masła + 30 ml słodkiej śmietanki 12 %
    sól, pieprz, liść laurowy, 4 kulki ziela angielskiego
    1 łyżeczka słodkiej papryki + szczypta pieprzu cayenne
    3 pokruszone listki suszonej szałwi + łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna

Zupa rybna z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17t1b48 1. Szkiety z ryb zalać 1,5 l zimnej wody, po zagotowaniu odszumować, dodać włoszczyznę i trochę soli, pozostawić na ogniu 20 minut.
    Odcedzić, mięso ze szkieleta wyskubać, włożyc do wywaru, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek, liść laurowy, ziela angielskie i wstawić do ponownego gotowania, do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.

    Teraz dołożyć pokrojoną, wyjętą wcześniej marchewkę, masło, pociętego w kostkę lub paseczki oczyszczonego fileta z dorsza, sok z cytryny, pieprz, paprykę, pieprz cayenne, pokruszoną szałwię, jeszcze chwilę pogotować.

    Na koniec wlać śmietankę i wsypać natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować