Tradycyjna zupa rybna

4.5 (152 ocen)

Zupa rybna to danie dla osób lubiących niepowtarzalne smaki. Zwykle gotuje się ją z rybich głów, jednak ja wolę przygotować ją całej ryby, by później cząstki ryby dodać do zupy.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 kg sprawionego pstrąga
    1 marchewka
    1 pietruszka
    ¼ selera
    ½ pora

    Składnik dodatkowy:
    gotowy groszek ptysiowy

    Składniki robocze:
    ok. 1 l wody
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna

Tradycyjna zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ryby oraz włoszczyzny gotujemy na niewielkim ogniu wywar. Najlepiej w odkrytym naczyniu, by zupa nie zmętniała. Gotujemy do czasu, aż ryba stanie się miękka, uważając jednak by się nie rozgotowała. Następnie wyciągamy rybę, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki. Z ryby usuwamy ości i rozdrabniamy na cząstki. Warzywa i rybę ponownie wrzucamy do wywaru. Zupę zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
    Na talerz nakładamy groszek ptysiowy i zalewamy gorącą zupą.

Porady

Zupę można posypać natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek ptysiowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować