Zupa rybna to danie dla osób lubiących niepowtarzalne smaki. Zwykle gotuje się ją z rybich głów, jednak ja wolę przygotować ją całej ryby, by później cząstki ryby dodać do zupy.
Składniki:
Składniki podstawowe:
1 kg sprawionego pstrąga
1 marchewka
1 pietruszka
¼ selera
½ pora
Tradycyjna zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ryby oraz włoszczyzny gotujemy na niewielkim ogniu wywar. Najlepiej w odkrytym naczyniu, by zupa nie zmętniała. Gotujemy do czasu, aż ryba stanie się miękka, uważając jednak by się nie rozgotowała. Następnie wyciągamy rybę, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki. Z ryby usuwamy ości i rozdrabniamy na cząstki. Warzywa i rybę ponownie wrzucamy do wywaru. Zupę zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Na talerz nakładamy groszek ptysiowy i zalewamy gorącą zupą.
Komentarze