Zupa grzybowa ze skubanymi kluseczkami

4.5 (191 ocen)

Danie idealne na codzienny obiad.

Składniki:

  • ZUPA:
    3 litry wywaru z kości( może też być drobiowy)
    garść suszonych grzybków
    6 ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 selera

    KLUSECZKI:
    1,5 szklanki mąki
    1 jajko
    sól
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa ze skubanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa: Grzyby moczymy i kroimy w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na terce o grubych oczkach.
    Gotujemy wywar, dodając liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Kilka kropli maggi, sól, 2 łyżeczki ziarenek smaku. Gdy wywar się będzie jeszcze gotował dodajemy odcedzone i pokrojone grzybki. Wyjmujemy kości i dodajemy ziemniaki i starte warzywa. Uzupełniamy garnek przegotowaną wodą. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie i wrazie potrzeby doprawiamy do smaku. Zupa powinna być lekko pikantna.
    Zmniejszamy ogień i łyżeczką skubiemy malutkie kluseczki. Jeszcze chwilę gotujemy, odstawiamy z ognia i posypujemy majerankiem i natką pietruszki.

    KLUSECZKI: Składniki wymieszać. Wody dodać tyle żeby ciasto było twarde i dobrze się skubało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować