Zupa grzybowa ze skubanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zupa: Grzyby moczymy i kroimy w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na terce o grubych oczkach.
Gotujemy wywar, dodając liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Kilka kropli maggi, sól, 2 łyżeczki ziarenek smaku. Gdy wywar się będzie jeszcze gotował dodajemy odcedzone i pokrojone grzybki. Wyjmujemy kości i dodajemy ziemniaki i starte warzywa. Uzupełniamy garnek przegotowaną wodą. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie i wrazie potrzeby doprawiamy do smaku. Zupa powinna być lekko pikantna.
Zmniejszamy ogień i łyżeczką skubiemy malutkie kluseczki. Jeszcze chwilę gotujemy, odstawiamy z ognia i posypujemy majerankiem i natką pietruszki.
KLUSECZKI: Składniki wymieszać. Wody dodać tyle żeby ciasto było twarde i dobrze się skubało.
Komentarze