Szybkie, smaczne, a ich zrobienie sprawia dużo frajdy małym kucharzą :)
Składniki:
Wersja z kakao:
2,5 łyżki cukru
2,5 łyżki masła
1 szklanki mąki pszennej
1 małe jajko
1 łyżka kakao
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy aby miało jednolitą konsystencje. Następnie zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st przez około 8-10 minut.
Wersja bez kakao:
2,5 łyżki cukru
2,5 łyżki masła
1 szklanki mąki pszennej
1 małe jajko
Polewa:
tabliczka deserowej czekolady wiśnia z chilli firmy Wawel
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią przestudzone ciasteczka.
"nadulkowe" ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy aby miało jednolitą konsystencje. Następnie zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st przez około 8-10 minut. Jeżeli ciasto będzie za bardzo się kleić dosypujemy mąki.
Komentarze