"Nadulkowe" ciasteczka

0 (0 ocen)

Szybkie, smaczne, a ich zrobienie sprawia dużo frajdy małym kucharzą :)

Składniki:

  • Wersja z kakao:
    2,5 łyżki cukru
    2,5 łyżki masła
    1 szklanki mąki pszennej
    1 małe jajko
    1 łyżka kakao
    Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy aby miało jednolitą konsystencje. Następnie zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st przez około 8-10 minut.

    Wersja bez kakao:
    2,5 łyżki cukru
    2,5 łyżki masła
    1 szklanki mąki pszennej
    1 małe jajko


    Polewa:
    tabliczka deserowej czekolady wiśnia z chilli firmy Wawel
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią przestudzone ciasteczka.


"nadulkowe" ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy aby miało jednolitą konsystencje. Następnie zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st przez około 8-10 minut. Jeżeli ciasto będzie za bardzo się kleić dosypujemy mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy